Allard Emballages grubuna ait Aubigné-Racan fabrikası işçileri, 10 Nisan’da greve gittiler. İşçilerin greve çıkmasının başlıca nedenleri Aubigné-Racan fabrikası başta olmak üzere işyerlerinde salgına karşı önlemlerin alınmaması, yönetimin bin euroluk Covid-19 primini vermemesi ve işçilere yönelik pişkin ve aşağılayıcı sözler kullanmasıydı. İşçiler atölyeleri ve binayı temizlemek istemedikleri için yönetim tarafından tembel olarak nitelendirilmelerine de tepkiliydi. Fabrikadaki 70 çalışandan 41’i, 14 Nisan’a kadar yenilenebilir grev kararı alıp işi durdurarak, grubun tarihinde bir ilke imza attılar. Bunun üzerine Genel Emek Konfederasyonu (CGT) 10 Nisan’dan itibaren, Aubigné-Racan ve Compiègne tesislerinde işi durdurma kararı aldı.
Aubigné-Racan fabrikasında, gruptaki tüm fabrikalara ve dış şirketlere kağıt/karton bobini üretiliyor. Valois aile grubuna ait olan Allard Emballages’ın ülke genelinde 4 ayrı fabrikası mevcut. Şirket sanayi ve tarımsal gıda sektörü için oluklu mukavva ambalajı tasarlayıp üretiyor. Koronavirüs salgınına rağmen, mevsim itibariyle ambalaj ihtiyacı büyük olduğu için, işçiler daha yoğun çalıştırılmak isteniyor. Allard Emballages’in Varennes fabrikasındaki CGT delegesinin verdiği bilgilere göre, yönetim, “Hepimiz enfekte olursak bağışıklık kazanırız. Bu da doğal bir seçimin önünü açar” diyerek, işçilere baskı uyguluyordu.
Grevde olan işçiler tesislerin günde bir kez büyük bir dezenfeksiyondan geçirilmesini, her iş istasyonunda hidroalkolik jelin bulunmasını, tüm çalışanlara dezenfektan verilmesini ve Covid-19 primlerinin dağıtılmasını talep ediyorlar. Grev ilanı açıklandıktan ve greve gidildikten sonra şirket yönetimi işçilerle müzakereye girmeyi reddetti. Normalde 7/24 çalışan makineler şu an durmuş vaziyette. İşçiler ülke genelinde uygulanan eve kapanma önlemlerinden ve yönetimin uygulayabileceği baskı korkusundan kaynaklı fabrikada grev nöbetini başlatmak yerine evde kalmayı, başlatılan hareketin ve fabrikada olup bitenlerin üzerine düzenli olarak bilgilenmeyi tercih ettiler.
Grevci işçiler risksiz ve yönetimin azarlarına maruz kalmadıkları bir ortamda çalışmaya hazır olduklarını açıkladılar. Şirketin bel kemiği olan kimi işçiler hayatlarını aynı tesiste geçirmişken, kimisi de fabrikanın çevresinde yaşıyor.
Kızıl Bayrak / Paris