Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı öfke büyüyor

Fransa Genel Emek Konfederasyonu CGT'ye bağlı Ulusal Kimya Endüstrileri Federasyonu CGT-FNİC 24, 48 ve 72 saatlik grev kararı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Ocak 2023
  • 13:30

Fransa’da emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64'e çıkarılacağı yönündeki açıklamaların ardından Ulusal Kimya Endüstrileri Federasyonu CGT-FNİC 19 Ocak için 24 saat, 26 Ocak'ta 48 saat ve 6 Şubat'ta 72 saatlik grev kararı alındı. Devamında ise, petrol endüstrisi sektöründe çalışanların vereceği kararla reform karşıtı grev süresiz greve dönüşecek.

Sendika yaptığı açıklamada “İşsizlik çığ gibi büyürken, işçi ve emekçilerin yaşam kalitesi düşerken daha uzun çalışmamızı istiyorlar, yeni emeklilik reformu kabul edilemez” denildi. Açıklamanın devamında normal emeklilik yaşının 60 yaşa çekilmesi, ağır, zor ve yıpratıcı meslek dallarında çalışanlara 55 yaşında erken emeklilik, erken emeklilik haklarının işletmeler arası taşınabilirliği, emekli maaşlarını finanse eden ücretlerin enflasyona endekslenmesi, reel ücretler üzerinden kıdem ikramiyesi vb. talepler sıralanarak, reform adı altında dayatılan saldırıların işçilerin birliği ile durdurulabileceğinin altı çizildi.

Esso-Exxon Mobil ve Total gruplarının altı rafinerisinde çalışan işçilerin yanı sıra, (CIM) Le Havre limanına petrol ürünlerinin girişini yöneten şirket çalışanları da CGT Total'in çağrısına uymaya hazır olduğu belirtiliyor. Uçakların yakıt ikmalini yöneten SASCA’da Bordeaux, Toulouse ve Montpellier havalimanlarında eylemlerin şimdiden hazırlandığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

***

Fransa’da rafineri işçileri yüksek enflasyonla eriyen ücretlere karşı enflasyona endeksli %10 ücret artışı ve prim talebiyle 27 Eylül-31 Ekim 2022 tarihleri arasında 5 haftalık grev gerçekleştirmişlerdi. 5 haftalık grevde %50 üzerinde akaryakıt istasyonu kapanmış, açık kalan istasyonlarda ise uzun araç kuyrukları oluşmuştu. Grev (CGT sendikasının imzalamayı kabul etmediği) reformist sendikaların %7 ücret artışı ve 3 bin avro prim anlaşmasıyla bitirilmişti.

Kızıl Bayrak / Paris