Frankfurt’ta 8 Mayıs yürüyüşü ve etkinliği

Anti-faşist zaferin 78. yılı vesilesiyle Almanya’nın onlarca yerinde olduğu gibi, Frankfurt’ta da etkinlik gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Mayıs 2023
  • 10:30

Tarihin gördüğü en kanlı ve en yıkıcı savaşlardan biri olan İkinci Emperyalist Dünya Savaşı 8 Mayıs 1945’de resmen sona erdi. Sovyet kzıl ordusu ile Sovyet Halklarının verdikleri kahramanca mücadele ve ağır bedeller sayesinde Hitler orduları yenilgiye uğratıldı. Bundan dolayı 8 Mayıs tüm dünyada ve Almanya’da her yıl faşizme karşı zafer günü olarak kutlanmakta ve anılmaktadır.

Anti-faşist zaferin 78. yılı vesilesiyle Almanya’nın onlarca yerinde olduğu gibi, Frankfurt’ta da etkinlik gerçekleştirildi. Frankfurt Belediyesi, Sendikalar, çeşitli anti-faşist sol gruplar, kiliseler ve kimi çevre örgütlerinin ortaklaşa düzenledikleri etkinlik Paulskirche önünde yapıldı. Aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını yitirenler için yapılan bir anıtın bulunduğu alanda toplanan yaklaşık 100 kişi, anıta çelenkler bıraktı.

KPD’nin Yeniden İnşası İçin İşçi Birliği ise, DGB önünde başlayan bir yürüyüşle alana geldi. Savaşa karşı pankart, döviz ve kızıl bayarakların taşındığı yürüyüşe Bir-Kar da bayraklarıyla katılarak destek verdi. Yürünen kısa mesafe boyuncu ses aracından enternasyonal devrimci marşlar çalınırken, yer yer 8 Mayıs ve Ukrayna savaşıyla ilgili ajitasyon ve teşhir konuşmaları yapıldı. Yürüyüş, Paulskirche önündeki diğer kitleyle buluşulduğunda sona erdi.

Kilise önünde toplanan kalabalığa hitaben DGB Frankfurt temsilcisi Philip Jack bir konuşma yaptı. Ardından ortak platform adına konuşmalar yapıldı. 8 Mayıs’ın, fasizmden kurtuluştan dolayı hem bir kutlama  ve hem de savaş kurbanlarını anma günü olduğu vurgulanan konuşmalarda, “sağcı tehlikeye” karşı mücadelenin öneminden bahsedildi. Fakat fazişzmin kapitalizmin ürünü olduğu gerçeği bir kez daha gözardı edildi. Burjuva-liberal bakışın bir ürünü olarak, faşizm tehlikesi ve faşizme karşı mücadele, bu düzenin beslemesi olan bir takım faşist oluşumlardan ibaret sayıldı. Alman devletinin militarizme yönelik harcamaları eleştirilirken, ikinci yılına giren Ukrayna’daki emperyalist savaş ile Alman emperyalizminin bu savaştaki rolünden ve katkısından hiç bahsedilmemesi dikkat çekti. Yine faşizme karşı zaferin, Sovyetler Birliği ile “batılı müttefiklerin” ortak başarısı olduğu iddia edilerek, tarisel gerçekler bir kez daha çarpıtıldı. 8 Mayıs’ın Almanya’da resmi tatil ilan edilmesi talep edildi.

Kutlama ve anma etkinliği Römer Meydanı’nda yapılan programla devam etti. DKP, Die Linke ve çeşitli anti-faşist ve savaş karşıtı sol oluşumların enformasyon standlarının bulunduğu alanda, sahnede “8 Mayıs 1945: Faşizmden ve savaştan kurtuluş!” yazılı pankart yer aldı. Panel, konuşma ve röportajların olduğu ve daha kalabalık bir kitlenin katıldığı buradaki program, müzik dinletisiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt