Silahlanma ve savaşa karşı 60 yılı aşkın bir süredir geleneksel olarak yapılan Paskalya yürüyüşleri bu yılda Almanya'da yaygın olarak başladı. Cumartesi günü başlayan Paskalya yürüyüşleri Pazartesi günü bazı merkezlerde yapılacak olan mitinglerle tamamlanacak. Almanya'nın 70'den fazla irili ufaklı kentlerinde eylemler yapılacak.
Cumartesi günü Stuttgart başta olmak üzere Baden-Württemberg eyaletinin birçok yerinde eylemler yapıldı. Stuttgart'da yapılan paskalya eylemine 3000 kişi katıldı. Kent merkezinde Schlossplatz'da bir mitingle başlayan eylem şehir merkezinde gerçekleştirilen yürüyüşten sonra Schlossplatz'da düzenlenen bir mitingle sona erdi. Paskalya yürüyüşüne sendikalardan, parti, insiyatif ve derneklere kadar uzanan geniş bir yelpaze çağrı yaptı. Bu yılki Paskalya yürüyüşlerinin öne çıkan şiarı "Savaşları bitirin, yeniden silahlanmayı durdurun!" oldu. Stuttgart'da "Barış istiyorsanız, barışı hazırlayın. Savaşsız bir dünyayı savunuyoruz" şiarı öne çıkarıldı.
Yapılan konuşmalarda İsrail'in Gazze'ye saldırısı kınanarak Almanya'nın Ukrayna ve İsrail devletine verdiği destek eleştirilerek barış için görüşmelerin yapılması istendi. Konuşmalarda Almanya'da güncel olan okullarda militarizmin propagandasının yapılmasına karşı güçlü eleştiriler yapılarak, “aileler, büyük anne ve büyük babalar çocuklarınız ve torunlarınıza kriminal-miltarist mesleklerin şirin gösterilmesine izin vermeyiniz” çağrısı yapıldı.
Sosyal Demokrat Başbakan ve Yeşil Bakan’dan savaş propagandası
Paskalya günü dolaysıyla bir video mesaj yayınlayan Sosyal Demokrat Başbakan Scholz ''Hepimiz daha barışçıl bir dünya istiyoruz" demagojisyle başladığı mesajını, “Ancak özgürlük olmadan barış baskı demektir, adalet olmadan barış olmaz. Bu nedenle Ukrayna'yı adil bir barış için verdiği mücadelede destekliyoruz - ne kadar sürerse sürsün. Bunu kendimiz için, güvenliğimiz için de yapıyoruz" diyerek onların gündemlerinin paskalya yürüyüşçülerinden farklı olduğunu gösterdi.
Yeşil Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya barış hareketi içerisinde artan NATO karşıtlığını “tek taraflılıkla” suçlayarak, "İsrail'deki insanlar Filistin'deki insanlarla karşı karşıya getirilmemelidir. Biz de barış arzumuzu Ukrayna'daki barışa karşı kullanmamalıyız" diyen Yeşil dışişleri bakanı da Schloz gibi “Ukrayna'nın güvenliği bizim de güvenliğimizdir” dedi.
Paskalya yürüyüşçülerinin temsil ettiği barış iradesiyle hükümet çevrelerinin saldırgan militarist politikaları tezat halindedir.
Kızıl Bayrak / Stuttgart