Çin ABD’yi “karşı saldırı” ile tehdit etti

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Pompeo’nun yaptığı açıklamalar üzerinden, ABD’yi ikili anlaşmaları ihlal etmekle suçladı. Pompeo’yu kararını geri almaya çağırdı ve aksi takdirde “ağır şekilde cezalandırılacağını” belirtti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Ocak 2021
  • 16:09

ABD hükümetinin Tayvan ile resmi temaslara getirilen kısıtlamaları kaldıracağını açıklamasının ardından, Çin Halk Cumhuriyeti bir "karşı saldırı" tehdidinde bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, "Çin’in temel çıkarlarına" aykırı herhangi bir eylemin sert bir tepki ile sonuçlanacağını söyledi.

Donald Trump’ın, görev süresinin bitiminden kısa bir süre önce Tayvan ile diplomatik ilişkileri geliştirme girişimi, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Cumartesi günü Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerikalı yetkililer ile Tayvan temsilcileri arasındaki temaslara getirilen kısıtlamaları tamamen kaldıracağını duyurdu. Tayvan, ABD tarafından atılan bu adımı memnuniyetle karşıladı.

BM Büyükelçisi Kelly Craft’ın Tayvan’a yapacağı ziyaret, Çin ile ABD arasında ilişkileri daha da germiş oldu. ABD’li diplomatın önümüzdeki hafta Tayvan’ı ziyaret edecek olmasını Pekin sert bir dille eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying Cuma günü Pekin’de yaptığı basın açıklamasında, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo gibi bazı “Çin karşıtı politikacıların” Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ilişkileri baltalamak için kalan görev süreleri boyunca her şeyi yapacaklarını söyledi. Perşembe günü yaptığı açıklamada, “ABD suistimalinin bedelini yüksek ödeyecek” tehtidinde bulunan Çin, "ABD’yi çılgın provokasyonlarını durdurmaya çağırıyor" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo yapacağı gezinin duyurusunda, Tayvan’ı “Pekin’nin büyük başarısını baltalamaya yönelik çabalarına rağmen gelişen güvenilir ortak ve canlı bir demokrasi" olarak nitelendirdi.

13-15 Ocak tarihlerinde Tayvan’ı ziyaret edecek olan Craft, "sürekli ABD desteğini" teyit edeceğini söyledi. ABD’nin BM Büyükelçisi Kelly Craf, “Tayvan’ın dünya toplumuna etkileyici katkıları ve Tayvan’ın uluslararası kuruluşlara önemli ve genişletilmiş katılımının önemi” hakkında konuşacağını söyledi.

ABD hükümet yetkilileri daha öncede de Tayvan’ı ziyaret etmişti. Bu ziyaretler, Donald Trump’ın görev süresi boyunca daha sık hale geldi ve bu da Pekin ile Washington arasındaki gerilimli ilişkilere yeni bir boyut kazandırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Pompeo’nun yaptığı açıklamalar üzerinden, ABD’yi ikili anlaşmaları ihlal etmekle suçladı. Pompeo’yu kararını geri almaya çağırdı ve aksi takdirde “ağır şekilde cezalandırılacağını” belirtti.