BİR-KAR İşçi Komisyonu toplandı

BİR-KAR İşçi Komisyonu, koronavirüs ve 1 Mayıs gündemli bir toplantı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Nisan 2020
  • 11:03

İşçi Komisyonu, koronavirüs ve 1 Mayıs gündemli bir toplantı gerçekleştirdi. 6 üyenin katıldığı toplantıda salgın nedeniyle Almanya’daki fabrikalarda alınan önlemler, işçilerin temel sektörlerde gösterdikleri direniş ve bunun sonucunda kısa çalışmaya geçmenin sorunları ele alındı.

- Alman tekelleri belli başlı fabrikalarda son ana kadar üretime ara vermemiştir. Üretime ara verilmesi ancak mücadeleci ve öncü işçilerin iş arkadaşlarını uyarmaları ve kapitalistlere fiili bir iş durdurmayla karşı karşıya olduklarının hissettirilmesi sonucunda mümkün olmuştur.

- Üretime ara verilmesinden hemen sonra da genelde taşeron firmalara kayıtlı onbinlerce işçi arkadaşımız kapı dışarı edilmiştir.

- Koronavirüs bahanesiyle kısa süreli çalışmada ise işçilerin sırtından biriken işçi fonlarımız yağmalanmış, faturası bize, kârı da paket halinde Alman tekellerinin kasasına aktarılmıştır.

-  Yıllarca sağlık için yatırdığımız ve bordolarımızda öyle görünen paraların yine tekellerin kasasına, silahlanmaya, militarist aygıtın daha da güçlendirilmesine gittiği bu süreçte daha iyi anlaşılmıştır.

-  Alman devleti daha şu günlerde üretime “devam” etmenin yolunu aramakta, bu vesileyle de işçilerin her türlü tepkisini engellemek için 1 Mayıs’ı da yasaklamak istemektedir.

Bu tartışmalar ışığında şu somut kararlar alınmıştır:

1) İşçi ve emekçileri aydınlatan bir bildiri kaleme alınacak ve bu alışveriş yerleri, tren ve toplu taşıma araçlarının durakları vb. yerlerde yaygın bir şekilde dağıtılacak.

2) Toplumun sağlığını hiçe sayanların, “dayanışma” adı altında yüz milyarlarca avroluk paketleri tekellerin kasalarına aktaranların sağlık politikasını teşhir eden bir afiş çıkartılacak ve yaygın bir şekilde kullanılacak.

3) Devletin her türlü engellemelerine rağmen 1 Mayıs’ın, işçi sınıfının gücünü hissettirmek ve inisiyatifini açığa çıkarmak üzere üretim alanlarında iş durdurma da dahil çeşitli biçimlerde kutlamalara konu edilmesi yönünde çaba sarf edilecek.

BİR-KAR İşçi Komisyonu