Almanya’da Opel işçilerinden eylem

PSA ve OPEL kapitalistlerinin işçi kıyımı planına karşı Eisernach, Kaiserslautern ve Rüsselsheim kentlerinde kurulu Opel fabrikalarının önünde kitlesel protesto gösterileri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Kasım 2020
  • 22:15

 

Opel işçileri işten çıkarma tehditlerine karşı kitlesel eylem gerçekleştirdi. Eisernach, Kaiserslautern ve Rüsselsheim kentlerinde kurulu Opel fabrikalarının önünde protesto gösterileri yapıldı. Rüsselsheim’da araba konvoyu oluşturulan eyleme 3 bine yakın Opel işçisi katıldı.

Rüsselsheim Opel önünde başlayan eyleme Opel işçilerinin yanı sıra IG Metall sendikası, Bir-Kar, LSG işçileri ve MLPD de katıldı.

“Gelecek sadece bizimle. İşten çıkarılmaktan korunma hakkımızdan ellerinizi çekin!” şiarıyla gerçekleşen eylemde işçiler, Opel yöneticilerinin işten atma tehdidini sloganlar ve korna sesleri eşliğinde, 1500 arabayla oluşturdukları konvoyla Rüsselsheim şehir merkezine kadar protesto etti.

2025 yılına kadar işten çıkarmaların durdurulmasını kapsayan “Gelecek güvencesi” sözünden geri dönen kapitalistler, bu yıl 2100 kişilik istihdama son verme kararı almıştı. Bu işçi kıyımı kararı işçilerin büyük tepkisiyle karşılaştı. “İşçilerin gönüllü olarak işten ayrılması” dayatmasında bulunan Opel sermayedarları, eğer işçiler pes etmez ve mücadelelerine devam ederler ise, bu sayının artacağı şeklinde çirkin bir şantaj da öne sürdü.

Eylemde konuşan IG Metall temsilcisi “Bizler PSA Management ve Opelin tehditlerine boyun eğmeyeceğiz. Bu eylem bizim onlara cevabımızdır” dedi. Sendika temsilcileri ayrıca Opel şirketinin, pandeminin yarattığı krizi fırsata çevirmeye çalıştığını vurguladı.

Opel işçilerin etnik kökenlerini, kültürlerini, inançlarını bir yana bırakarak, emeğin ortaklığında buluşmalarını ve sömürüye karşı ortak mücadelede birleşmeleri umut vericiydi.

Pes etmeyeceklerini ilan eden işçiler hak arama mücadelelerini yükselterek sürdürecekler. Güçlerini emeklerinin gücünden alan Opel işçileri yalnız değildir. İşçiler LSG işçilerinin de dayanışmasıyla “Geleceğimiz bizim” şiarlarına uygun davranacaklarını Opel kapitalistlerine yaptıkları eylemlerle bir kez daha gösterdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt