Bielefeld’de Halle için anma mitingi

Almanya’da geçtiğimiz yıl gerçekleşen ırkçı-faşist saldırılardan biri olan Halle saldırısının yıldönümü dolayısıyla Rise Up’ın çağrısıyla Bielefeld’de anma düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ekim 2020
  • 18:43

Almanya’nın Halle şehrinde geçen sene yaşanan ırkçı saldırının yıldönümünde Rise Up’ın inisiyatifiyle bir anma mitingi gerçekleştirildi. “Halle’den bir yıl sonra - Antisemitizme ve ırkçılığa geçit yok!” şiarlı mitinge 100’ün üzerinde kişi katıldı.

9 Ekim 2019’da, faşist saldırgan, katliam gerçekleştirme hedefiyle, Yahudiler için kutsal olan Yom Kippur bayram gününde Halle sinagoguna saldırmıştı. Sinagogun güvenlik sisteminden geçemediği için bir dönerciyi arayıp katliamını gerçekleştirmek için tekrar saldırmıştı. Bu ırkçı-faşist terör saldırısında iki kişi katledilmişti.

Almanya’da yahudilere yönelik ırkçılık 2. emperyalist paylaşım savaşından sonra büyük ölçüde kaybolmuş görünse de, hâlâ toplumun derinliklerinde varlığını sürdürmektedir. Özellikle büyük bir bölümünü ırkçı-faşistlerin oluşturduğu “koronavirüs karşıtı” kitle hareketinde anti-semitist komplo teorilerine küçümsenmeyecek bir zemin yaratılmaktadır.  Bu nedenle güncel olan konuyla ilgili, Halle saldırısının yıldönümünde Bielefeld’de anma düzenlendi. Mitingde, ırkçılığın ve faşizmin günbegün yayıldığına dikkat çekilirken, aynı zamanda Alman devletinin de suç ortaklığı teşhir edildi.

Program, sağcı terörün yarattığı tabloyu özetleyen açılış konuşması ve saygı duruşuyla başladı. Ardından Yahudi Üniversite Grubu (JHG), Alibi, bir feminist grup, Rise Up ve Revolutionärer Jugendbund (RJ-Avrupa DGB) adına konuşmalar yapıldı.

RJ’nin konuşmasında, geçen haftalarda Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) kentlerindeki polis teşkilatlarında açığa çıkan ırkçı-faşist ağlar dile getirildi. Sağcı teröre bugüne kadar hep destek çıktığı için, anti-faşist mücadelenin devletten beklenmemesi gerektiğinin altı çizildi. RJ’li konuşmacı ayrıca faşizmin kapitalist sistemle bağlantısına değinerek, “Bundan dolayı tutarlı bir anti-faşist mücadele, her zaman anti-kapitalist bir mücadele olmalıdır” vurgusu yaptı.

Miting, Bielefeld’in en sesli yerlerinden bir tanesi olan Kesselbrink alanında yapılmasına rağmen çevredeki insanlar tarafından sessizce takip edildi. Program, ses cihazından çalınan müziklerden sonra sonlandırıldı.

RJ Bielefeld