Almanya'da 30 yıl sonra eş zamanlı grev çağrısı

Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Ver.di) ile Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası (EVG) yüz binlerce çalışanı “bir günlük endüstriyel eyleme” çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2023
  • 19:30

Kamu sektörü ve demiryollarında devam eden TİS (Toplu İş Sözleşmesi) sürecinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sendikalar pazartesi günü için son yılların en kapsamlı grevleri için çağrı yaptılar. Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Ver.di) ile Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası (EVG) yüz binlerce çalışanı “bir günlük endüstriyel eyleme” çağırdı. Eğer tam olarak uygulanırsa grev DB’nin (Deutsche Bahn/Alman Demiryolları) uzun mesafe taşımacılığının yanı sıra yerel, hava, deniz ve karayolu taşımacılığını da felç edecek.

Otoban şirketleri çalışanlarının da greve katılacağı belirtilerek, sürücülere otobana alternatif yolları tercih etmeleri tavsiye edildi. Tünellerin kapatılmasının da söz konusu olabileceği kaydedildi.

Ver.di Başkanı Frank Werneke, perşembe günü yaptığı açıklamada, “Bu grev büyük bir etkiye sahip olacak” dedi. 26 Mart gecesi saat 00:00’da başlayacak olan grevin 27 Mart gecesi 00:00’da bitmesi planlanıyor.

Ver.di ve Memurlar Birliği (DBB), kamu çalışanları için ücretlere yüzde 10,5’lik artış ve en az 500 Euro zam talep ediyor. Şubat ayında yapılan müzakerelerin ikinci turunda işverenler ücretlere iki aşamada yüzde 5 oranında zam teklif etmiş, ayrıca bir defaya mahsus 2 bin 500 Euro’luk bir ödeme önermişti.

Şubat ayı sonunda EVG, DB ve 50 kadar diğer demiryolu şirketi ile görüşmelere başlamış ve geçen hafta gelen ilk teklifi geri çevirmişti. Son toplu sözleşmede sadece yüzde 1,5'lik ücret artışı yapıldığını açıklayan sendika, bir yıllık bir süre için toplam yüzde on iki oranında ücret artışı ve "sosyal bileşen" olarak en az 650 avro talep ediyor. EVG Sendikası, kapitalist tekellerin “işçilerin ekonomik ihtiyaçlarını görmezden geldiğini” ve sendikanın müzakerelerde "yeterince ciddiye alınmadığı'' için 230 bin çalışanı greve çağırdı.

Müzakere turunun başlamasından önce açıklama yapan Ver.di, "taleplerimizin işgücü içinde geniş bir desteğe sahip olduğunu açıkça ortaya koymak istiyoruz" dedi.

Berlin dışındaki tüm ticari havaalanları, deniz taşımacılığa ve Hamburg limanı gibi limanlar grevden etkilenecek. Münih Havaalanı 26-27 Mart günleri uçuşları askıya alacak.

Baden-Württemberg, Hessen, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Saksonya, Rheinland-Pfalz ve Bavyera'nın bazı bölgelerinde de toplu taşımada grevler olacak. Otoyol şirketindeki grevler Elbe Tüneli gibi karayolu tünellerinin de kapanmasına yol açabilir.

Deutsche Bahn yönetimi, grev çağrısını "temelsiz ve gereksiz" olduğunu iddia ederek EVG'nin "derhal müzakere masasına dönmesi" gerektiğini söyledi. DB sözcüsü Seiler, şirketin "sorumlu bir teklif" sunduğunu ve "her an görüşmeye hazır" olduğunu söyledi. Grev çağrısının yapılmasından sonra, DB, kendileri tarafından önerilen 24-25 Nisan'da yapılacak olan olağan müzakere tarihinin çok geç olduğunu söyleyerek görüşmelere başlanmasını istedi.

Daha erken bir müzakere tarihini kabul etmeyen sendika ise, "DB bizimle bir sonraki müzakere tarihi olarak 24-25 Nisan üzerinde anlaştı. Bu tarih orada kalacak" şeklinde yanıt verdi.

Kapitalist örgütler saldırıyor

Belediye İşverenleri Dernekleri Federasyonu grev çağrısını "temelsiz bir tırmanış" olarak ‘kınadı.’ Havalimanı Derneği ADV sendikaların çağrısını "Fransız çizgisinde grev tırmanışı" olarak eleştirdi. CEO Ralph Beisel, sendikaların Almanya'da çözümlere müzakere masasında ulaşılması yönündeki denenmiş ve test edilmiş geleneğe veda ettiğini savundu ve “Açıklanan eylemler akla gelebilecek ve haklı görülebilecek her türlü tedbirin ötesine geçmektedir” dedi.

Grev kararından tedirgin olan Alman Turizm Endüstrisi Federal Birliği ise şu açıklamayı yaptı: “Grevler yüz binlerce yolcuyu etkiliyor, hatta bazıları Bremen ve Aşağı Saksonya'da Paskalya tatilinin başlangıcında" diye yakındı. "Bu grevlerden sadece ulaşım sağlayıcıları değil, seyahat acenteleri ya da oteller gibi diğer turizm işletmeleri de zarar görüyor.”

Almanya'da yüz binlerce kamu çalışanın gerçekleştirdiği 1992 yılındaki genel grevden 30 yıl sonra eş zamanlı bir grev çağrısının yapılması bile kapitalist tekellerin sinirlerini bozmaya, onları diken üstünde bırakmaya yetti. Grev kararı, işçi sınıfının üretim ve sosyal yaşamdaki yeri ağırlığı ve belirleyiciliğini bir kez daha gösterdi.

27 Mart günü için alınan grev kararı tam olarak uygulanırsa eğer, bu dalga kısa süre önce Deutsche Post'da Ver.di komisyonu tarafından kabul edilen ihanet anlaşmasının reddedilmesi için Deutsche Post işçilerini cesaretlendirecektir.

BİR-KAR İşçi Komisyonu