Almanya’da yaygın 1 Mayıs faaliyeti

Almanya’da Bielefeld’de, Hamburg’da ve Frankfurt’ta çağrı yapan sınıf devrimcileri afiş ve stantlarla emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Nisan 2023
  • 14:30

Almanya’da Bielefeld’de, Hamburg’da ve Frankfurt’ta çağrı yapan sınıf devrimcileri afiş ve stantlarla emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyor. Bielefeld’de BİR-KAR ve RJ-Revolutionärer Jugendbund (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) şehir merkezinde 1 Mayıs gündemli stant açtı. Hamburg’da işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, üç ayrı semtte ayrı ayrı kutlanacak. Frankfurt’ta 1 Mayıs, bu sene kent merkezindeki “Hauptwache”de saat: 10.30’da başlayacak. Bunun dışında, “Devrimci 1 Mayıs” çağrısıyla organize edilen bir başka miting de yapılacak.

Bielefeld’de 1 Mayıs stant faaliyeti

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ta sokağa çıkma çağrısı yapmak için Bielefeld’de BİR-KAR ve RJ-Revolutionärer Jugendbund (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) tarafından şehir merkezinde stant açıldı.

Stant faaliyetinde megafonla yapılan ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Yapılan ajitasyon konuşmalarında 1 Mayıs’ın tarihsel ve sınıfsal anlamı ile dünyada ve Almanya’da gerçekleşen sosyal saldırılar ve yaşanan kriz ifade edilerek, emperyalist savaşın yıkıcı etkisi ve buna karşı mücadelenin önemine vurgu yapıldı.  

Bildiri dağıtımı sırasında birçok insanla diyalog kuruldu. Standa gelen gençlerin birçoğu 1 Mayıs’ı bilmedikleri halde kendilerine anlatılanları ilgiyle dinlediler. Yürütülen faaliyet birçok insan tarafından ilgiyle karşılandı.

Frankfurt’ta 1 Mayıs hazırlıkları…

1 Mayıs’a sayılı günler kala, Almanya’nın birçok kentinde olduğu gibi Frankfurt’ta da afiş, bildiri dağıtımı ve çağrılar vasıtasıyla yapılan hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Bu çerçevede Frankfurt’un kimi emekçi semtleri ile Rüsselseim’da, biri savaş karşıtı, ikisi ise 1 Mayıs’a çağrı amaçlı üç çeşit afiş yaygın bir şekilde yapıldı. “Ekonomik, sosyal ve siyasal haklarımız için 1 Mayıs’a!”, “Emperyalist savaşlara ve militarizme karşı 1 Mayıs’a!”, “Emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı, işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarlı BİR-KAR imzalı afişler, hedeflenen çeşitli yerlerde kullanılmaya devam ediliyor.

Öte yandan BİR-KAR İşçi Komisyonu imzalı, “Emperyalist savaşa ve sosyal saldırılara karşı 1 Mayısta alanlara, barış hemen şimdi!” başlıklı 1 Mayıs bildirileri, Frankfurt Havaalanı’ndaki Gategourmet (eski LSG) ve Rüsselsheim’daki Opel işçilerine ulaştırıldı.

Pandemi ile başlayıp Ukrayna Savaşı’yla tırmanan sosyal hak gaspları ve hayat pahalılığı işçi ve emekçilerin yaşamını gün geçtikçe daha da kötüleştiriyor. Yoksullaşmaya bağlı olarak işçi ve emekçilerde biriken öfkenin, toplu sözleşme görüşmelerine ve savaş karşıtı eylemlere yansıdığı görüldü. Bu bağlamda, 2023 1 Mayıs’ına katlımın da kitlesel olacağı öngörülüyor.

İşçi ve emekçi kitlelerde kendiliğinden eylemler artarken aynı şeyi sendikalar, ilerici ve devrimci öncüler için söylemek güç. 1 Mayıs’a sayılı günler kala işyerlerine, fabrikalara ve sokaklara yansıyan ciddi bir çaba görünmüyor. Sendika bürokrasisi her zamanki gibi, bir miting organize etmek ve çeşitli konuşmacılar ayarlamakla görevini savmaya hazırlanıyor. İşyerlerine ise 1 Mayıs’a katılım sağlama çabası bir yana, göstermelik de olsa bir çağrı bildirisi bile ulaştırmıyorlar.

Hakeza ilerici, devrimci örgüt ve partilerin de atalet içinde olduğu gözleniyor. Sokaklarda kimi grupların çok sınırlı sayıda çağrı afişleri göze çarparken, yayınlanan bildirilerin ‘dağıtımı’ ise sanal ortamlarla sınırlı kalıyor.

Frankfurt’ta 1 Mayıs, bu sene kent merkezindeki “Hauptwache”de saat: 10.30’da başlayacak. Bunun dışında, “Devrimci 1 Mayıs” çağrısıyla organize edilen bir başka miting de yapılacak. Aynı gün saat: 18.00’de gerçekleştirilecek bu eylem ise, merkezinde daha çok anti-faşist sol otonom grupların yer aldığı, yer yer kimi Türkiyeli ve yerli devrimci-demokrat grupların da desteklediği bir platform tarafından organize ediliyor. Siyasal bir sınıf çalışmasından yoksun, fakat işçi sınıfı adına yapılan bu “Devrimci 1 Mayıs”ın ne kadar “devrimci” olduğu ise son derece tartışmalıdır.

Sınıf devrimcilerinin 1 Mayıs hazırlıkları bundan böyle daha çok katılımı arttırmaya yönelik çabalar şeklinde devam edecektir.

Hamburg’da 1 Mayıs çalışması

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Hamburg’da Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, üç ayrı semtte ayrı ayrı kutlanacak.

DGB’nin merkezi 1 Mayıs kutlaması için kitle saat: 10.30’da U-Bahn Straßburger Straße’de toplanacak ve yürüyüş saat 11.00’de başlayacak. Saat 12.00’de ise Bert-Kaempfert-Platz in Barmberk’teki İşçi Müzesi önünde miting düzenlenecek.

İkinci 1 Mayıs kutlaması için kitle Harburger Rathausplatz’da saat: 10.00’da toplanacak. Yaklaşık bir saat süren yürüyüşten sonra saat 11.00’de tekrardan Harburger Rathausplatz’sa gelinerek miting gerçekleştirilecek.

Üçüncü 1 Mayıs kutlaması için de kitle Bergedorf’da Lohnbrügger Markt’ta saat 10.00’da toplanacak ve bir saate yakın süren yürüyüşten sonra saat: 11.00’de Rathaus Park’ta miting düzenlenecek.

***

Hamburg’da şu ana kadar gerek yerli parti ve demokratik kurumların gerekse göçmen örgüt ve demokratik kurumların 1 Mayıs’a hazırlık çalışmalarına pek rastlanmadı.

Türkiyeli göçmen parti ve demokratik kurumların tamamı seçimlere endeksli çalışmalar yapmaktadır.

BİR-KAR olarak, “Emperyalist savaşa, silahlanmaya ve kapitalist krizin faturalarına karşı 1 Mayıs’a!” şiarlı bildirilerimizi çoğaltarak Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerdeki kahvelere dağıttık, işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a katılmaya çağırdık.

Yine işçilerin ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Schternzen, Holschten Strasse ve Altona semtlerine “Emperyalist savaşlara ve silahlanmaya karşı 1 Mayıs’a!” ve “Ekonomik sosyal ve siyasal haklarımız için 1 Mayıs’a!” şiarlı afişlerimizi birçok noktaya yapıştırarak işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a katılma çağrısı yaptık.

Arbeitbund für den Wiener auf bau der KPD’nin önerisiyle iki semte 1 Mayıs’a çağrı stantları açacağız. Stantlarda hem 1 Mayıs bildirilerini işçi ve emekçilere ulaştıracağız ve hem de ajitasyon konuşmalarıyla 1 Mayıs’ın önemini vurgulayarak Ukrayna savaşına karşı 1 Mayıs alanlarına çağıracağız.

Kızıl Bayrak / Bielefeld, Frankfurt, Hamburg