Almanya’nın Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di), bu yılın başından itibaren kamu ve hizmet sektörü çalışanları için TİS görüşmelerini sürdürüyor. Sendika, bir yıllığına olmak kaydıyla Postane çalışanları için, yüzde15, diğer sektör çalışanlar içinse yüzde 10,5 veya en az 500 Euro ücret artışı talep ediyor. Ancak kapitalistler şu ana kadarki görüşmelerde sendikanın taleplerine yanıt vermemek için ayak dirediler. Bu küstahça tutuma karşı sektörde örgütlü olan Ver.di, ilk adım olarak 160 bin postane çalışanını farklı tarihlerde uyarı grevlerine götürmüştü.
Uyarı grevleri, sermaye temsilcilerine geri adım atmaya zorlayacak bir basınç sağlamadı. Bunun üzerine Ver.di 17 Şubat’ta Frankfurt, Münih, Stuttgart, Hamburg, Dortmund, Hannover ve Bremen şehirlerindeki havalimanlarında greve çıktı. Kamu çalışanları, yer hizmetleri personeli ile güvenlik görevlilerini kapsayan bir günlük uyarı grevine gitmişti. Grev özellikle Almanya’nın en büyük havaalanları olan Frankfurt, Münih ve Hamburg’da etkili olmuştu. 24 saat boyunca gerçekleştirilen grev boyunca yer hizmetleri yapılmadığı için özellikle Hamburg, Frankfurt ve Münih havaalanlarından hiçbir uçuş yapılamadı. Sadece Hamburg havaalanında 253 uçuş iptal edildi ve 32 bin yolcu grevden etkilendi..
17 Şubat tarihinde uyarı grevi çağrısı yapılmayan Köln/Bonn, Düsseldorf, havaalanları çalışanları ise 27 Şubat’ta 24 saatlik uyarı grevine gitti. Sendika tarafından yapılan açıklamada, Köln/Bonn ve Düsseldorf havalimanlarında grevler nedeniyle yüzlerce uçuşun iptal edildiği belirtildi. Düsseldorf Havalimanı’nda 205, Köln/Bonn Havalimanı’nda ise 120’den fazla uçuşun iptal edildiği belirtildi.
Uyarı grevlerine katılımın yüksek olduğu gözlendi. Çalışanların yüzde 90'nının grev ve eylemlere katıldığı belirtildi. Sendika ile sektördeki tekeller arasında yapılan son görüşmelerde, sermaye temsilcileri küstahça tutumlarını dürdürdüler. Zira sendikanın başından beri TİS kapsamında dile getirdiği taleplerden uzak bir öneri sundu: iki yıllığına yüzde 5 artış ve tek seferde toplam 2 bin 500 avro ek ödeme...
Görünen o ki, kapitalistleri kısmi grevlerle dize getirmek mümkün değil. Ver.di konfederasyonunun güçlü/birleşik bir grev örgütlemeden durumu değiştirmesi de pek olası görünmüyor.
Kızıl Bayrak / Düsseldorf