ABD-Taliban “anlaşması”

ABD, NATO ve diğer suç ortaklarıyla Afganistan'daki askeri varlığının geleceğini tartışıyor. NATO ülkeleri savunma bakanları da Şubat ayında bu ülkedeki askeri gücü yeniden masaya yatıracaklar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Ocak 2021
  • 16:10

ABD’de işbaşına gelen Joe Biden yönetimi, Şubat 2020'de Afganistan'da Taliban ile varılan “Barış Anlaşmasını” yeniden incelediğini duyurdu.

Trump yönetimi, Katar emiri aracılığıyla anlaştığı Taliban'a ABD askerlerinin Nisan 2021’e kadar Afganistan’dan çekileceği sözü vermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, “Taliban vaat ettiği yükümlülükleri yerine getirmediği için, ABD tarafından planlanan askeri güçlerini geri çekmesi de dahil, anlaşma yeniden inceleyecek” açıklaması yapıldı. 

29 Ocak’ta yapılan açıklamada, “yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan Cumhurbaşkanı Aschraf Ghani'yle yaptığı telefon görüşmesinde bunu belirtti” denildi.  

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: 

“ABD Hükümeti, Taliban'ın yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği, diğer terörist gruplarla bağlarını kesip kesmediği, şiddeti azaltıp azaltmadığı ve Afgan hükümeti ile önemli barış müzakerelerine girip girmediği konusunda fikir edinmek için, inceleme başlattı.” 

Şubat ayında NATO toplantısı

Joe Biden göreve gelmeden kısa bir süre önce ABD, Afganistan'daki işgalci asker sayısını 2.500'e düşürmüştü. 

Trump'ın son dönemdeki kişisel çıkış ve kararları NATO’daki ortaklarını kızdırmıştı. Joe Biden ise seçim sürecindeyken, “ABD benimle yeniden sahalara dönecektir” açıklaması ile ortaklarına, Afganistan dahil, sahaları terk etmeyeceği sinyali vermişti.

Pentagon, “Taliban şu ana kadar verdiği sözleri tutmadı” diyerek, hem yeni yönetime destek verdi hem “sahada kalma arzusunu” dile getirdi. 

Afganistan’ı yakıp yıkarak, katliamlar yaparak işgal eden ABD’nin yeni yönetimi, “hedefimiz hala orada barışa varmaktır” diyor. İşgalci güçleri Afganistan’da tutma ısrarı, Talibanla yapılan anlaşmanın başından beri temelsiz olduğu kanısını güçlendiriyor.  

“Hedef hala oraya varmak ve çatışmayı sona erdirmek, ancak sorumlu bir şekilde yapılması gerekiyor” deniyor. Afganistan’daki işgalci güçlerin ‘sorumluluklarına’ vurgu yaparak “Afganistan'daki askeri güce ilişkin verilecek her karar, ülkedeki durum ve güvenlik koşullarına bağlı olacaktır” açıklaması izliyor. 

Talibanla anlaşarak Afganistan’dan çekilmek, ABD için utanç verici bir hezimet olacağı için, bu kararın hayata geçirilmesini geciktiriyorlar. Zira vahşi emperyalist işgalin gerekçesi, CIA’nın işbaşına getirdiği Taliban rejimini yıkmaktı. 20 yıl aradan sonra Talibanla anlaşarak çekilmek, halen ‘dünya jandarması’ iddiası taşıyan ABD için kolay bir adım değil.  

ABD, NATO ve diğer suç ortaklarıyla Afganistan'daki askeri varlığının geleceğini tartışıyor. NATO ülkeleri savunma bakanları da Şubat ayında bu ülkedeki askeri gücü yeniden masaya yatıracaklar. 

NATO’nun bileşenleri bir yandan “Taliban’ın taahhütlerini henüz yeterince yerine getirmediğini” iddia ediyor, diğer yandan, “ABD’nin askerlerini tamamen geri çekmesi durumunda ‘Afganistan misyonuna’ ne hazır ne de devam edilebilir” açıklaması yapıyorlar. Hal böyle olunca NATO bileşenleri, Pentagonun sahada kalma ‘arzusu’nun gerçekleşmesini istiyor.

ABD dahil, tüm işgalci güçlerin Afganistan’dan sökülüp atılması, Afganistan halkının, işçi ve emekçilerinin hem işgalci güçlere hem de onların besleyip büyütüp Afganistan halkının başına bela ettiği Taliban ve onun gibi karanlık odaklara karşı mücadelesiyle mümkün olacaktır.