Eylül ayında ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin temsilcilerinin de katılımıyla Afganistan hükümet temsilcileri ve Taliban üyeleri Katar’ın başkent Doha’da “barış” görüşmelerine başlamışlardı. Afganistan’ın ABD önderliğindeki emperyalist işgalinden yaklaşık yirmi yıl sonra, “tarihi barış” görüşmeleri dünya kamuoyuna heyecanla duyurulmuştu.
Barış görüşmelerinin başlamasından yaklaşık üç ay sonra ise, çatışan taraflar “ilk kez önemli ilerleme” bildirmişlerdi.
İslamcıların iddiasına göre, Kabil hükümeti ve Taliban, barış görüşmelerinin gerçek esaslı müzakereleri için 15 Kasım’da 21 ilke üzerinde anlaşmışlardı. Ancak, hükümetin müzakere heyeti “daha fazla tartışma ve açıklama” gerektiğini belirtmişti. Hükümet sözcüsü Sedik Sedikki ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Taliban’ın bazı taleplerinin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürmüştü.
Böyle bir aşamada yetkililer, Pazar günü ülkenin doğusunda meydana gelen saldırıda en az 30 askerin öldüğünü ve birçok askerin de yaralandığını açıkladı. Basına yansıyan bilgilere göre Gazni vilayetinde bir ordu üssünde patlayıcı yüklü bir araç patlatıldı.
Alanın etrafındaki sivil evlerin de hasar gördüğü ve bu nedenle daha fazla kişinin ölmüş olabileceği belirtildi. Saldırıyı üstlenen olmazken bir Taliban sözcüsü, saldırıda radikal İslami örgütün sorumlu olup olmadığı konusunda fikir belirtmedi.
Güney Afganistan: İl meclis üyesine saldırı
Subal’de ülkenin güneyinde meydana gelen bir başka saldırıda ise en az üç kişi hayatını kaybetti. Saldırı, bir il meclis üyesinin konvoyunu hedef aldı. Polisin bildirdiğine göre il meclisi başkanı Attajan Hakbajat saldırıdan hafif yaralanarak kurtuldu, ancak korumalarından biri öldü. Yaralılar arasında çocukların da olduğu söyleniyor.
"Barış görüşmelerine" rağmen saldırılar
Tarafların barış görüşmeleri yürüten temsilcileri Eylül ayından beri Katar’ın başkenti Doha’da bulunuyor. Afganistan’da yaklaşık 20 yıl süren savaşın “bitirilmesi”, savaşın sahiplerince öncelikli hedefler arasında bulunuyor. ABD önderliğindeki savaş ve işgalden bu yana on binlerce insan öldürüldü. Şubat ayında Taliban ile ABD arasında yapılan anlaşmanın sonucu olan görüşmelere ve Eylül’de ilan edilen “tarihi barış görüşmelerine” rağmen çatışmalar ve katliamlar devam ediyor.