Taliban’dan Türk devletine: “İşgal devam ederse tavır alacağız”

AKP-MHP rejiminin Afganistan’a yönelik işgalci hedeflerine dair Taliban tarafından yayımlanan açıklamada “İşgal devam ederse tavır alacağız” vurgusu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Temmuz 2021
  • 22:35

Şoven-milliyetçi histeriyi körükleyerek bölge halklarına kan kusturmaktan, emekçi halkları birbirine düşman etmeye çalışmaktan geri durmayan AKP-MHP rejimi, emperyalistlere yeni hizmetler sunma ve yağmadan pay kapma çabasıyla Afganistan’a yönelik yeni yayılmacı politikalar öne sürmüştü. 

NATO birlikleri çekilirken, ülkedeki işgali sürdürme görevini üstlenmeye soyunan AKP-MHP iktidarı ve Tayyip Erdoğan, NATO zirvesinde Kabil Havalimanı’nı kontrol etme ve ülkedeki askerleri geri çekmeme hedeflerini öne sürmüştü. Din istismarcısı rejimin bu işgalci emelleri sonrası Taliban’dan Türk devletine yönelik açıklama yapıldı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid tarafından sosyal medyada paylaşılan açıklamada yer alan maddeler şöyle:

“1- Afganistan İslam Emirliği ve Afgan halkı, Türkiye’nin Müslüman halkı ile tarihi, kültürel ve dini bağlarını sürdürmektedir. İşgalin uzaması, ülkemiz içinde Türk yetkililere karşı kin ve düşmanlık duyguları uyandıracak ve ikili ilişkilere zarar verecektir.

2- Türk liderliğinin kararı yerinde değildir, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün ihlalidir ve ulusal çıkarlarımıza aykırıdır. Afganistan İslam Emirliği, Türk ve Afgan milletleri arasında sorunlara yol açacağı için bu menfur kararı en güçlü şekilde kınıyor. Ve Türk yetkilileri, her iki ülke için de zararlı olacağı için kararlarını geri almaya çağırıyoruz.

3- Yabancı kuvvetlerin hangi bahane ile olursa olsun memleketimizde kalmasını işgal sayarız ve işgalcilere Hicri 1422 (2001) senesinde 1500 seçkin âlimin verdiği fetvaya göre mukabele edilir.

4- Müslüman Türk halkını ve onun ferasetli politikacılarını bu karara karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz çünkü bu karar ne Türkiye’ye ne de Afganistan’a fayda sağlıyor, aksine sadece iki Müslüman ülke arasında sorun ve meseleler yaratıyor.

5- Politikamız, tüm ülkelerle karşılıklılığa dayalı iyi ve olumlu ilişkiler kurmaya devam etmektir. Ne başkalarının işlerine karışırız ne de başkalarının kendi işlerimize karışmasına izin veririz.

6- Türk yetkililere, bu tür yanlış kararlar vermek yerine, kabul edilmiş ilkeler ışığında olumlu ve iyi ilişkiler sürdürmenin, birbirimize işbirliği eli uzatmanın ve ortak zorluklar ve çıkarlar için ortak anlayış ve tutumlar benimsemenin daha iyi olduğunu hatırlatırız.

7- Bir süredir Türk devletiyle temas halindeydik ve onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir.

8- Türk yetkililerin kararlarını gözden geçirmeyip ülkemizin işgaline devam etmeleri halinde İslam Emirliği ve Afgan milleti (dini, vicdani ve vatani görevi gereği) 20 yıllık işgal süresince yaptığı gibi onlara da tavır alacaktır. Bu durumda tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür akıl almaz kararlar verenlerin omuzlarına düşer.”