ABD-Rusya zirvesi öncesi “ilişkileri normalleştirme” mesajları

ABD Başkanı Joe Biden, NATO ve ABD-Rusya zirveleri öncesi kaleme aldığı yazıda, Rusya ile ilişkilerini normalleştirmek istediklerini öne sürdü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Haziran 2021
  • 17:27

ABD Başkanı Joe Biden iki önemli zirve öncesi Rusya ile ilişkilerine dair bir yazı kaleme aldı. Washington Post gazetesi için kaleme aldığı yazıda Rusya ile ilişkileri için “ılımlı” bir hava sunmaya çalışan ABD Başkanı, “Rusya-ABD ilişkilerini normalleştirme” iddiasında bulundu.

Joe Biden 14 Haziran’da Brüksel’de gerçekleşecek NATO Zirvesi için “Rusya'nın, Ukrayna'daki saldırganlıkla başlayan Avrupa’nın güvenliğine yönelik meydan okumalarına karşı birlik olmaya devam edeceğiz” diye yazdı.

Devamında 16 Haziran’da mevkidaşı Vladimir Putin ile Cenevre’de bir araya geleceği Rusya-ABD zirvesi için ise “Vladimir Putin ile Cenevre'de, dünyayı ABD ile aynı perspektiften gören, bağlarımızı ve ortak hedeflerimizi yenileyeceğimiz dostlar, ortaklar ve müttefiklerimizle üst düzey görüşmelerin ardından bir araya geleceğim” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya yönelik sözde “demokrasi” ve “insan hakları” vurguları yapan ABD Başkanı; geçtiğimiz aylarda mevkidaşı Putin’i “katil” diye suçlamasını bir yana bırakarak, Rusya ile “çatışma aramadığını” ve “istikrarlı ilişkiler istediklerini” ileri sürdü.

Trump döneminde rafa kaldırılan ve 6 ay önce göreve geldikten sonra uzattığı Stratejik Saldırı Silahlarının Yasaklanması Anlaşması’na (START-3) değinen Biden “Rusya ile stratejik istikrar ve silah kontrolü gibi konularda çalışabileceğimiz, istikrarlı ve öngörülebilir ilişkiler istiyoruz” diye yazdı.

Putin de “olumlu sonuçlar bekliyor”

Biden’ın verdiği bu mesajlara paralel Rusya devlet başkanı Vladimir Putin de “ilişkileri normalleştirme” hedeflerini açıklamıştı. Biden ile görüşmeden “olumlu sonuçlar beklediğini” dile getiren Putin, “Rusya-ABD ilişkilerini normalleştirmek ve sadece ülkelerimizin değil, tüm uluslararası topluluğun karşı karşıya olduğu sorunları çözmek için yeni adımları atmaya yönelik koşulların oluşmasını umuyorum” ifadelerini kullanmıştı.