Amerika Birleşik Devletleri’nde ateşli silahlara ulaşmak çok kolaydır ve bazı yerlerde onları süpermarketlerde bile satın alabilmek mümkündür. Ayrıca ülke genelinde McDonald’s restoranlarından neredeyse beş kat daha fazla silah dükkanı olduğu söyleniyor. ABD’de ateşli silahlar nedeniyle her yıl ortalama 30 bin insan ölüyor. Bu, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan rekor bir sayıdır. 2021’de, 10 Mayıs itibariyle (intiharlar hariç) Amerika Birleşik Devletleri’nde ateşli silahlardan kaynaklanan toplam 6.719 ölüm kaydedildi.
Spiegel’ın bildirdiğine göre ABD’de haftada bir milyondan fazla silah satılıyor. ABD vatandaşları, korona salgınının başlangıcından bu yana çok fazla silah alamadılar. Ama geçen yılın Mart ayında, silah satışları ilk kez bir hafta içinde milyonu aştı ve bu yılın Mart ayında yedi günde 1,2 milyon oldu. Bu bilgi, New York Times tarafından rapor edilen ABD hükümet verilerine dayandırılıyor.
ABD’de silah satışları, özellikle geçmişte olduğu gibi seçim dönemlerinde ve “yüksek profilli” suçlardan sonra on yıllardır artış gösteriyor. Yüksek trendin pandemi ile başladığı ileri sürülüyor. Siyah George Floyd’un Mayıs ayı sonlarında bir polis operasyonunda öldürülmesinin ardından en yüksek silah satışının yapıldığı ay Haziran 2020 oldu.
California Üniversitesi’nden silah araştırmacısı Garen J. Wintemute, “Daha önce hiç görmediğimiz bir satın alma dalgası oldu” dedi. Henüz tipik alıcılar arasında yer almayan Amerikalılar da kendilerini silahlandırdılar. Silahlananların yaklaşık beşte biri daha önce hiç silah sahibi olmamış kimselerdir. Yeni silah sahiplerinin yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor. Northeastern Üniversitesi ve Harvard’daki bir araştırma merkezine göre 2021’de silah sahiplerinin yüzde 63’ü erkek, yüzde 73’ü beyazlardan oluşuyor.
Hanelerin üçte birinden fazlası ateşli silahlara sahip ve silahlı şiddet-cinayetlerde artış yaşanıyor. Bazı gözlemciler ve araştırmacılar “Amerikalılar kendilerine karşı bir silahlanma yarışında” diyor. ABD’deki mevzuat ateşli silah kullanımını giderek kolaylaştırıyor. Mayıs ayında, 20. eyalet olan Teksas, tabanca taşımak için özel izin gerekmediğine karar verdi.
Silahlanmadaki artışın nedenleri arasında, insanların devlete güvenmedikleri ve dolaysıyla da kendilerini ve mallarını tehlikelerden korumak zorunda oldukları inancı bulunuyor.