AB, Ukrayna’yı silaha boğuyor

Ukrayna savaşının doğrudan tarafı ve suç ortağı olan ABD önderliğindeki Batılı emperyalist blok, Ukrayna’yı silahlandırmaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Mart 2022
  • 13:30

Ukrayna savaşının doğrudan tarafı ve suç ortağı olan ABD önderliğindeki Batılı emperyalist blok, Ukrayna’yı silahlandırmaya devam ediyor. AB’li emperyalist güçler, devam eden savaşı çıkarları uğruna kullanıyor ve krizi histerik bir düzeyde kışkırtıyorlar. Ukrayna savaşı ve halkın yaşadığı acılar Ukrayna’yı silahlandırmak için istismar edildiği gibi, emperyalist güçlerin silahlanmasına da vesile ediliyor. Bu çılgınlığın Ukrayna halkına yararı olmak bir yana, silah sevkiyatlarının bu savaşı kızıştırıp uzattığı ve daha da korkunç acılara neden olacağı açıktır.  

Fransa’nın Versay kentinde devlet ve hükümet başkanlarıyla yapılan özel zirvede AB, Ukrayna silahlı kuvvetlerine silah ve teçhizat tedariki için 500 milyon euro daha destek vermeyi kararlaştırdı. Silahlar için 450 milyon euro ve ek teçhizat için 50 milyon euroluk ilk paket şubat ayı sonunda onaylanmıştı. Böylece savaşın başlamasından kısa bir süre sonra kararlaştırılan 500 milyon euroluk silah yardımını bir milyara çıkarmaya karar verdiler. AB’nin ek 500 milyon euro ile hangi savaş malzemelerini finanse edeceği başlangıçta belirsizliğini koruyor. Ukrayna son zamanlarda 70 kilometreye kadar menzile sahip hava savunma sistemleri, insansız hava araçları, mayın temizleme ekipmanları, radyo ekipmanları, radar istasyonları, gece görüş cihazları ve ambulanslar istiyordu.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Versay’daki görüşmelerin sona ermesinin ardından silah teslimatlarının hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Askeri destek için ayrılan bütçe, sözde Avrupa Barış Tesisi’nden (Europäischen Friedensfazilität) geliyor. İlgili kuruluş, ortak ülkelerdeki silahlı kuvvetlerin yeteneklerini güçlendirmek için de kullanılabilecek yeni bir AB finansman aracıdır. 2021’den 2027’ye kadar olan dönem için, barış tesisine yaklaşık beş milyar euro verildi. Şimdiye kadar İngiltere, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Letonya ve ABD, Ukrayna’ya silah ve savunma malzemeleri tedarik etti.

Rusya, Batı’yı Ukrayna’yı silaha boğmak ve çatışmayı kızıştırmakla suçluyor. Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu hafta yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği de dahil olmak üzere Batılı meslektaşlarımızın ne kadar tehlikeli hareket ettiğini görüyoruz.” dedi. 

Silahlanma yarışını körükleyen ve Ukrayna’yı silaha boğan her emperyalist güç, bir nükleer savaş tehlikesini kışkırttığı gibi, Ukrayna savaşının daha büyük faturalara yol açmasının da sorumluluğunu taşıyacaktır.