Ukrayna’daki savaşın başlangıcından bu yana Rusya ilk defa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acilen toplanmasını talep etti.
11 Mart’ta New York’ta gerçekleşen BMGK toplantısında Rusya, Ukrayna’yı bir kez daha ABD’nin yardımıyla biyolojik silahlar geliştirmekle suçladı.
ABD, İngiltere ve Fransa biyolojik silah geliştirme laboratuvarlarını inkar edip bunun “Rusya’nın kara propagandası” olduğunu iddia ettiler.
Çin “Rusya’nın iddiasının araştırılmasını” talep derken, ABD, daha da ileri giderek Rusya’nın bu tür silahları Ukrayna’da kendisinin kullanabileceği” iddiasını ortaya attı ve Çin’i Rusya’yı desteklemekle suçladı.
Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasily Nebensia, BMGK’nin Ukrayna’da krizin derinleşmesinden bu yana sekizincisi düzenlenen “acil durum” toplantısında, “Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna topraklarında en az 30 biyolojik laboratuvardan oluşan bir ağ olduğunu doğrulayan belgelere sahip” dedi.
Rusya, bu laboratuvarların Pentagon’un desteği ile şarbon, tularemi, kolera ve diğer ölümcül hastalıklara neden olan patojenlerle tehlikeli deneyler için kullanıldığını iddia ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önce askeri-biyolojik laboratuvarların varlığını kabul etmiş, ancak bunların Ukraynalılar tarafından kullanıldığını iddia etmişti. Buna rağmen ABD ile suç ortakları BMGK toplantısında laboratuvarları inkar edip Rusya’yı suçladılar.
Çin’in BM büyükelçisi Zhang Jun, Moskova’dan gelen “ilgili bilgilerin” not edildiğini, “uluslararası toplumun büyük ilgisini çekmesi ve kontrol edilmesi gerektiğini” söyledi. Çin temsilcisi, ABD’nin Çin’in konuyla ilgili “Rus propagandası yapma” yönündeki iddialarını reddettiğini açıkladı.
ABD-AB cephesi Ukrayna’ya kitle imha silahları desteği verdiklerini reddetseler de Rusya’ya karşı kullanmak üzere her türlü silahı Ukrayna’ya yığarak, savaşı uzatma taktiği uyguladıklarını gizlemiyorlar. ABD Kongresi 10 Mart’ta Joe Biden’ın talebi üzerine Ukrayna’ya 13,6 milyar dolar “yardım” kararı aldı. Bu “yardımın” çok büyük bölümünün silah desteği olacağından kuşku duyulmamalı. Bu silahlar arasında kitle imha silahları diye tabir edilen ve toplu ölümlere yol açan silahların olması da muhtemeldir.
ABD ve Batı, kendilerini bu savaşın dışındaymış gibi lanse ederek, suçlarını örtbas etmeye çalışıyor. Bunun için Rusya’nın “kitle imha silahları kullanabileceği” iddiasını tekrarlıyor ve Rusya’nın suçlarını sıralıyorlar. Rusya da kendi suçlarını örtbas etmek için ABD ve NATO’nun suçlarını sıralıyor.
“Bu emperyalist savaşın gerçekte iki ana emperyalist tarafı vardır. Savaşın dışında gibi duran, gerçekte ise askerini bizzat göndermek dışında her şeyi ile sürmekte olan savaşın içinde olan öteki taraf, ABD emperyalizmi ve NATO’dur.” (TKİP:Emperyalist dünya ve Ukrayna krizi)
Karşılıklı suçlamalar ve “kendini aklama” çabaları her iki tarafın da yayılmacı/emperyalist emelleri için halklara acı çektirdiği gerçeğini değiştirmiyor.