Yapı-Yol Sen: HGS soygundur!

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Eylem/etkinlik
  • |
  • 19 Eylül 2012
  • 11:03

(19.09.12) - Yapı, Altyapı, Bayındırlık, Tapu ve Kadastro Kamu Emekçileri Sendikası (Yapı-Yol Sen) İstanbul Şubesi, geçtiğimiz günlerde otoyol ve köprülerde uygulanmaya başlayan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile otoyol ve köprülerin özelleştirilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

19 Eylül Çarşamba günü Kadıköy’deki KESK binasında düzenlenen toplantıda, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi planları, personelin yaşadığı mağduriyet ve HGS uygulamasına ilişkin bilgilendirmede bulunuldu.

Basın toplantısında, Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Yapı-Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Nizamettin Orhan, şimdiye kadar köprü ve otoyolların özelleştirilmesine karşı birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

AKP hükümetinin, yerli ve yabancı sermayeye hizmette kusur etmezken, buna karşın ülkenin yoksul emekçi halkının haklarını birer birer elinden alma konusunda istikrarlı davrandığını söyledi.

Karayolları’ndan yapılan açıklamaya göre, bu yılın 8 aylık bölümünde köprü ve otoyollardan geçen araç sayısının 239 milyon 453 bin 989 olduğunu belirten Orhan, bu araçlardan elde edilen gelirin 536 milyon lirayı geçtiğini ifade etti.

Köprü ve otoyolların, halktan toplanan vergilerle yapılan yatırımlar sonucunda ciddi bir gelir kapı haline geldiğini sözlerine ekleyen Yapı-Yol Sen Şube Başkanı Nizamettin Orhan, köprü ve otoyollardan elde edilen gelir sürekli artış gösterirken hükümetin köprü ve otoyolları hangi mantıkla satmaya çalıştığını anlamının mümkün olmadığını ifade etti.

Bütün özelleştirmelerde olduğu gibi buradaki amacın da, kar eden işletmeleri yandaşlara peşkeş çekmek olduğunun altının çizildiği açıklamada HGS uygulamasına ilişkin şu bilgiler verildi:

“Bilindiği üzere köprü ve otoyollarda daha önceden gişe geçişlerinde kullanılan nakit para yerini zamanla Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ‘ ne geçiş yapılmıştı. Sendikamız Yapı Yol Sen OGS ve KGS sistemine yönelik eleştirilerini yine o günlerde kamuoyu ile paylaşmıştı. Teknolojik yenilikleri rant kapısı haline getirmeyi alışkanlık haline getiren hükümete inat bu ve benzeri uygulamaların halkımızın yararına kullanılması gerektiği noktasında görüş bildirmişti.

Bugün ise yeni bir sistem olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile karşı karşıyayız. HGS Projesi şu an itibari ile sürücülerin cebinden para çıkarmanın AKP hükümetince geliştirilmiş yeni bir yöntemi olmanın dışında aynı zamanda Otoyol ve Köprülerin özelleştirilmesi yolunda atılmış adımlardan biridir.

İlgili Bakanlık HGS projesini topluma ‘Köprüden geçişleri ucuzlatacak’, ‘Trafiği rahatlatacak’, ‘Akıllı ve Teknolojik bir proje olacak’ şeklinde tanıttı. Sendikamız Yapı Yol Sen ise HGS projesinin sürücülere ve topluma getireceği ek yükümlülükler noktasında topluma bilgi vermeyi amaçlıyor.

HGS sistemi Hızlı Geçiş Sistemi değil Hızlı Geçiş Soygunudur. HGS sisteminde kullanılacak kartlardan alınan kart ücretleri de kaldırılmalıdır.

HGS gişelerinden ilk etiket/kart alımlarında hesaba en az yatırılması gereken ücretler 1. sınıf araçlar için 30 lira, 2. sınıf araçlar için 37 lira, 3. sınıf araçlar için 53 lira, 4. sınıf araçlar için 67,50 lira, 5. sınıf araçlar için de 81,50 lira olarak belirlenmiştir.

Kart bakiyesinin geçiş ücretini karşılamadığı durumlarda HGS abonelerine, geçişten sonra 7 gün içerisinde hesaplarına para yatırmaları durumunda cezai işlem uygulanmayacak. Ayrıca HGS abonesi olmadığı halde HGS gişelerinden geçiş yapan sürücüler de 7 gün içerisinde abone oldukları takdirde herhangi bir cezai işleme tabi tutulmayacak denilmektedir.

Şu anda kullanımda olan KGS kartlarının ne olacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Para vererek aldığımız KGS kartlarının teslimi durumunda ödenen paraların iadesi yapılmalıdır. Başka türlüsü Deli Dumrulluktur.

Kart limiti 30TL altında olana ‘UYARI’ mesajı gelecek , kart limiti 30TL’nin altına olana ‘Hoş geldin Kara Liste! ‘

Yasal süre içinde yeterli parayı yatırmayan sürücünün aracına kaçak geçiş muamelesi yapılacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz HGS Hızlı geçiş sistemi Karayolları Genel Müdürlüğünde bir ekrandan takip edilmektedir. Esasen bu görev Karayolları 1.Bölge Müdürlüğü tarafından takip edilmelidir. Hatalı ve Sorunlu geçişlerde bilgi verilmemektedir. Sisteme yükleme yapan da sistemin işletmesini yapan da aynı firmadır. Karayollarının sistemde denetimi yoktur.”

Gişe memurları mağdur”

Basın toplantısında, otoyol ve köprülerde çalışan personelin yaşadığı mağduriyete de dikkat çekildi. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan 600 civarında gişe memurunun, her gün işlerine “bugün acaba başımıza ne gelecek” tedirginliğini yaşayarak gittiklerini belirten Nizamettin Orhan, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün özelleştirme öncesinde 224 gişe memurunun kadrosunu memur kadrosu olarak değiştirdiğini, bunlardan 95’inin tayinini çıkarmak için işlemlere başladığı bilgisini verdi.

Karayolları’ndaki özelleştirmenin 31 Ekim 2012 tarihinde yapılacağını hatırlatan Orhan, Yapı-Yol Sen olarak yapacakları eylem ve etkinliklerle karayollarının özelleştirilmesine karşı duracaklarını duyurdu.

Basın toplantısında ayrıca, köprü ve otoyolların ücretsiz olması talebi dile getirildi.

Açıklamanın ardından söz alan Yapı-Yol Sen İstanbul Şube Sekreteri Kaan Dinç ise, AKP’nin ulaştırma politikalarında yaptığı yatırımların, Türkiye’yi açık bir pazar haline getirme amacıyla yapıldığını söyledi. Sendika olarak temel taleplerinin sağlıklı, yaygın bir ulaşım ağı sağlanması olduğunu belirten Dinç, KESK’e yönelik gözaltı ve tutuklamalara da dikkat çekti. Karayolları’nın özelleştirilmesi ihalesinin yapılacağı gün, bu işin o kadar kolay olmayacağını herkese göstereceklerini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul