TTB'den 'Tam Gün' açıklaması

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • 20 Temmuz 2012
  • 13:19

(20.07.12) - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Anayasa Mahkemesi'nin "Tam Gün"ü iptal etmesi ile ilgili bugün (20 Temmuz) basın toplantısı düzenledi. TTB Merkez Konseyi üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, “Tam Gün” düzenlemesi ilgili hukuki süreç özetlendi.

Anayasa Mahkemesi tarafından 16 Temmuz 2010 tarihinde iptal edildiğini belirten TTB, Sağlık Bakanlığı’nın iptal kararının üniversite öğretim üyeleri dışındaki kamu çalışanı hekimler açısından geçerli olmadığı şeklindeki işleminin de Danıştay 5. Dairesi kararıyla durdurulduğuna dikkat çekti.

Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve Danıştay 5. Dairesi kararıyla durdurulan 'Tam Gün'ün, 26 Ağustos 2011 Resmi Gazete’de yayımlanan 650 sayılı “Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin içine gizleyerek getirdiğini belirten TTB Merkez Konseyi, Anayasa Mahkemesi'nin 18 Temmuz 2012 günü 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili verdiği kararda, Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmaması gerekçesiyle “Tam Gün”le ilgili düzenlemeleri bir kez daha iptal ettiğini vurguladı. İptal kararının, Resmi Gazetede yayınlanmasından altı ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

İptal kararından sonra bugün itibariyle; 650 sayılı KHK nedeniyle muayenehanesi İl Sağlık Müdürlükleri tarafından kapatılan ve bu işlemlerin iptali istemiyle idari yargıda dava açan hekimlerin muayenehanelerini açtıkları tarih dikkate alınarak kazanılmış haklarının korunması gerektiğini belirten TTB, KHK uygulamaları nedeniyle mağdur olan hekimlerin zararlarının Sağlık Bakanlığı tarafından acilen tazmin edilmesini istedi.

Öğretim üyelerinin eğitim, uygulama, araştırma hizmetlerinin bir parçası olarak hastalara tanı ve tedavi hizmeti vermesinin önündeki bütün engellerin derhal kaldırılmasını talep etti.

“AKP Hükümeti’nin “Tam Gün” ısrarı hekimler ve hastalar yararına değil, özel hastane patronları yararına yapılan bir düzenlemedir. Amaç kamu sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin daha iyi hizmet vermesi ya da hastaların sağlık hizmetine daha kolay ulaşması değil, hekim emeğinin ucuzlatılmasıdır.” ifadelerine yer verilen açıklamada

Sağlık Bakanı’nın hukukla, hekimlerle, hekim örgütüyle inatlaşarak, kavga ederek “Tam Gün”ün ol(a)mayacağını artık anlaması gerektiği ifade edildi.

TTB, hekimlerin gerçek bir Tam Süre çalışma için görüşlerini ve taleplerini ise şöyle açıkladı:

- Sağlıkta ticarileştirmeyi/özelleştirmeyi/tekelleşmeyi hedefleyen, bu amaçla hekimliği değersizleştiren, hekimleri itibarsızlaştıran, hekim emeğini ucuzlatan, mesleki bağımsızlığımızı yok eden sağlık politikalarından vazgeçilmelidir.

- Mesleğini serbest olarak icra etmeyi tercih eden hekimlerin önündeki idari, mali, bürokratik bütün engeller kaldırılmalıdır.

- Hekimlik mesleğinin insancıl özünü tahrip eden; hastayı müşteriye, hekimi tüccara, hastaneleri ticarethanelere çeviren “performansa dayalı ücretlendirme” uygulaması sona erdirilmelidir.

- Mesleğini kamu sağlık kurumlarında icra etmeyi tercih eden hekimler için Tam Süre çalışma uygulaması; yaşamlarını ve mesleklerini tek bir işte çalışarak sürdürebilecekleri; eğitimlerinin, emeklerinin, mesleki bilgi, beceri ve birikimlerinin karşılığı olan GÜVENCELİ, KALICI, EMEKLİLİĞE YANSIYAN ücretleri içermelidir.

- TTB’nin bu amaçla hazırladığı “Sağlık Personelinin Tam Süre Çalışmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Önerisi” Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi olarak değerlendirilmelidir.

- Tam Süre çalışmayla ilgili bütün süreçler bütün hekimlerin görüş, değerlendirme, eleştiri ve kararlarını açık, şeffaf, demokratik ve katılımcı bir ortamda ifade edebilecekleri koşullarda yürütülmelidir.