Taşeron İşçileri Kurultayı'nın sonuç bildirgesi

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Değerlendirme
  • |
  • 23 Nisan 2012
  • 16:45

(23.04.12) - Belediyeler, tersaneler ve metal fabrikalarından taşeron işçileri, sorunlarına karşı mücadele hattını örerek, taşeron köleliğine karşı mücadeleyi yükseltmek için, 15 Nisan günü Taşeron İşçileri Kurultayı'nı toplamıştı. İşçi ölümlerine, kölelik uygulamalarına ve sömürü yasalarına karşı mücadele kararlılığının ortaya konduğu kurultayın sonuç bildirgesi açıklandı.

Kurultayın sonuç bildirgesi;

Taşeron İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi

Taşeron çalışma sistemine karşı mücadelede bir ilk adım olan Taşeron İşçileri Kurultayı, 15 Nisan 2012'de başarılı bir şekilde toplandı. Başta belediye, tersane, enerji, sağlık ve inşaat olmak üzere çeşitli sektörlerden işçilerin katılımıyla gerçekleştirilen kurultay kitlesel ve coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi. Taşeron kölelik dayatmasının bir dizi yönüyle ele alındığı kurultay çalışması tam bir işçi kürsüsüne dönüştü.

Tüm bunlardan da önemlisi, kurultay, taşeron çalışma sistemine karşı örgütlenme ve mücadele süreçleri açısından sonrasına dair somut bir takım sonuçlar ortaya çıkarmış bulunmaktadır. Bu yönüyle gerek ön hazırlık sürecinde gerekse bizzat kurultayda yürütülen tartışmalarda kurultayı tamamlayacak adımlar şu şekilde tanımlanmıştır;

-Kurultay çalışması üzerinden açığa çıkan olanaklara da dayanarak taşeron çalışma sistemine karşı mücadeleyi büyütmek. Bunu örgütlü ve koordine halinde sürdürebilmek için en başta kurultay çalışmasına katılan sınıf güçleri üzerinden bir yürütme oluşturmak.

-“Taşeronlaştırmaya Karşı Mücadele Koordinasyonu” diye tanımlayabileceğimiz bu zemine dayanarak çeşitli sektörlerde taşeron işçilerin örgütlenme ve mücadele süreçlerinin ortaklaştırılması.

    Taşeron sistemi hemen her sektörde yaygın bir şekilde uygulanmakta, dolayısıyla sınıf kendi içerisinde binlerce parçaya bölünüp dağıtılmaktadır. Bunun önüne geçmek için taşeron ya da kadrolu, sendikalı ya da sendikasız ayırımı yapmadan bulunulan zeminlerde taban örgütlenmeleri ve iş yeri komiteleri üzerinden sınıfın birliğini sağlamak. Bu uğurda çalışmalar yürütmek. Zira taşeron sistemi sadece taşeron işçilerinin değil bütün bir işçi sınıfının sorunudur.

    -Bununla birlikte belediye, metal, sağlık vb. sektörlerde taşeron çalışan işçilerin sendikal örgütlenme süreçlerinin etkin bir tarafı olmak. Bu ve benzeri sektörlerde gündeme gelen sendikal örgütlenme süreçlerini güçlendirmek. Yine aynı bakış üzerinden tersane ve inşaat gibi sektörlerde ya da küçük işletmelere dayalı sanayi bölgelerinde işçi birlikleri ve dernekleşme süreçlerini taşeron işçilerin örgütlenme zeminleri olarak değerlendirmek.

    -Taşeron işçilerin sesini sınıfın diğer bölükleri ile buluşturabilmek için hali hazırda çıkarılan işçi bültenlerini daha etkin bir şekilde değerlendirmek. Yanı sıra oluşturulacak yürütme üzerinden ihtiyaca göre taşeron işçileri bültenleri, özel sayılar vb. araçlar kullanmak.

    -Kurultayın hemen ardından etkin bir 1 Mayıs hazırlığı yürüterek taşeron işçilerini talepleri etrafında 1 Mayıs alanına taşımak.

    -1 Mayısın ardından özellikle tersane ve inşaat gibi sektörlerde sıklıkla gündeme gelen iş cinayetlerini etkin bir kampanya çalışmasına konu etmek.

    -Taşeronluk sisteminin sendikal örgütlenme üzerindeki engellerini ortadan kaldırmak için oluşturulacak talepleri güçlü bir imza kampanyası ile meclise sunmak.

Yukarıda da altının çizildiği gibi taşeron işçileri kurultayı taşeron işçilerinin örgütlenme ve mücadele süreçleri üzerinden atılmış bir ilk adımdır. Kurultayda yakalanan başarı ancak devamında atılan adımlarla kalıcılaştırılabilir. İşte, kurultay üzerinden milyonlarca taşeron çalışan işçinin kürsüsü olma iddiası ile yola çıkan biz sınıf güçleri, önümüzdeki günlerde kurultaydan aldığımız güçle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz.

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!

Taşeron İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi