Şubeler UİS ve sendikalar yasasını tartıştı

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • Sendika
  • |
  • 25 Mart 2012
  • 20:59

(26.03.12) – Yaklaşan 1 Mayıs öncesinde hazırlıklarını yoğunlaştıran Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendika şubeleri, 25 Mart Pazar günü Petrol-İş Genel Merkezi'nde gerçekleştirdikleri toplantı ile Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) ve Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nı masaya yatırdı.

1 Mayıs’ı örgütleme çağrısı


Emek örgütlerine, kitlesel ve birleşik bir 1 Mayıs’ı örgütlemek için harekete geçme çağrısında bulunan Türk-İş’e bağlı sendikaların düzenlediği etkinlik UİS ve sendikalar yasası üzerine bilgilendirme ağırlıklı geçti.

Sendikal Güç Birlirliği Platformu Dönem Sözcüsü ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel'in moderatörlüğünü yaptığı panele Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Öğretim Görevlisi Aziz Çelik, Çalışma ve Toplum Dergisi Yayın Yönetmeni Av. Murat Özveri, HDK İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin konuşmacı olarak katıldı.

Platform bileşeni sendikalara üye 200’ü aşkın işçinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Deri-İş Sendikası üyelerinin katılımı dikkat çekerken Hava-İş, TÜMTİS, Tez-Koop-İş 1 ve 5 No’lu şubelerin temsilci ve yöneticilerinin yanısıra Harb-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, Selüloz-İş İstanbul Şubesi, Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube ve Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube de panele temsilci ve şube yöneticileri düzeyinde katılımlar sağladı.

Deri-İş üyesi direnişçi Kampana Deri işçileri ile Hey Tekstil Direniş Komitesi üyesi işçilerin de katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca Över yaptı.

Birleşik, kitlesel 1 Mayıs çağrısı

AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana işçi sınıfının kazanılmış haklarını geriye götürmek için adımlar attığını söyleyen Över, AKP iktidarının baskı politikalarına dikkat çekti. Çalışma yaşamında örgütlülüklerin tasfiye edilmek istendiğini sözlerine ekleyen Över, iş cinayetlerinin ise takdiri ilahi olarak gösterildiğini hatırlattı.

Billur Tuz, Savranoğlu, Hey Tekstil, Güçlü Deri direnişlerinin de selamlandığı açılış konuşmasında taşeron köleliğine de vurgu yapıldı.

UİS ve kıdem tazminatının önümüzdeki süreçte meclis gündemine geleceği uyarısında bulunan Över, sendikal mücadelenin işyerlerinden örgütlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konfederasyon ve genel merkezlere, saldırılar karşısında birleşik mücadeleyi örgütleme çağrısında bulunulan konuşmada Taksim 1 Mayısı’nı örgütlemek için tüm emek örgütlerine çağrıda bulunuldu.

Etkinliğin selamlama konuşması ise Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın tarafından yapıldı.

Panel bölümünde ilk sözü Murat Özveri aldı. Toplu İş İlişkileri Kanunu’nun içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulunan Özveri, yasanın birtakım maddeleri üzerinden tasarıyı değerlendirdi. Yasanın herhangi bir çözüm sunmadığının altını çizen Özveri, sendikal örgütlenmenin işkolu düzeyinde, toplu pazarlığın ise işyeri ve işletme bazında belirlendiğini ifade etti.

“Merkezileşme güçlü sendikacılığı doğurur mu?” sorusunu yanıtlayan Özveri, yasanın böyle bir sonuç doğurmayacağını, yasadaki grev tanımının kısıtlılığına değindi.

Yasa çerçevesinde yürütülen tartışmalarda ‘baraj’ başlığından daha öncelikli olarak grev hakkını kısıtlayan maddelere bakılması gerektiğini dile getirdi.

Aziz Çelik ise, ‘Ucuz’ olarak nitelendiği İstihdam Stratejisi’nin içeriği üzerine kapsamlı bur sunum gerçekleştirdi.

AKP’nin 2023 hedefiyle beraber nasıl bir çalışma düzeni yaratmak istediğini UİS’in içeriği üzerinden anlatan Çelik, UİS’in, istihdamın ucuz, belirsiz ve güvencesiz olması hedefinin bir parçası olduğuna işaret etti.

Strateji belgesinin gerekçelendirmesi üzerinden sunumunu genişleten Aziz Çelik, slayt gösterimi eşliğinde somut örneklerle  saldırı paketini anlattı.

Temel hedefin, işgücü piyasalarını esnekleştirmek olduğunun altını çizen Çelik, kıdem tazminatı fonu uygulamasının da, kıdem tazminatının gaspına giden yolda ara bir aşama olduğuna işaret etti.

Çelik sunumunun sonunda, UİS karşısında işçi hareketinin de kendi stratejisini geliştirmesinin önemine değindi.

HDK Milletvekili Levent Tüzel ise, AKP hükümetini eleştirerek parlamentoda bu saldırıları teşhir edeceklerini belirtti. Asıl olanın işyerlerinden doğru yürütelecek mücadele olduğunu vurguladı.

Harb-İş’in eski genel başkanlarından CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de UİS ve Toplu İş İlişkileri Kanunu’na ilişkin bilgilendirmede bulundu. Çetin salondakileri işçilere de eskiyi yadederek “mücadele dersi” verdi.

Panelin ardından Hey Tekstil işçileri adına Melek Sönmez ve Kampana direnişçisi Dilek Göl de direniş süreçlerini anlatan konuşmalar yaptılar.

420 işçiyi kapı önüne koyan Aynur Bektaş’ın patronu olduğu fabrika önünde mücadelelerini sürdürdüklerini belirten Sönmez, sonuna kadar direneceklerini ifade ederek sendikaların yeteri kadar destek olmamalarından yakındı.

Dilek Göl ise, ortak sorunlara ortak çözüm aramak gerektiğini vurguladı. Panelde anlatılanları kendi yaşamlarında bizzat yaşadıklarını söyleyen Göl, saldırılar karşısında herkese önemli görevler düştüğünü hatırlattı. Mücadeleyi örgütleme çağrısında bulundu.

“Benim günahım ne!"

Toplantının kapanış konuşmasını ise Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel yaptı. Hak-İş ve Memur Sen’i TEKEL direnişi sürecindeki tutumları üzerinden eleştiren Türkel, saldırıların mevcut Türk-İş yönetimi eliyle hayata geçirildiğini sözlerine ekledi. Türk-İş yönetiminde bulunduğu süreçte hükümetle yaptıkları kulis faaliyetlerinden aktarımlarda bulunan Türkel, “çalışma hayatını aşağıdan yukarıya dizayn etme” çağrısında bulundu.

“Benim günahım ne! Hadi siz bizi değiştirin, engel oluyorsak siz bizi değiştirin” diyen Türkel 1 Mayıs’ın önemine dikkat çekti.

Programda, salondaki katılımcılara söz hakkı verileceği söylenmesine rağmen bu bölüm iptal edildi.

Etkinlik salonunda “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı dikkat çekerken panel boyunca “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul