Sokaklarda gelecek endişesi kol geziyor

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Sosyal sorunlar/saldırılar
  • |
  • 06 Ekim 2012
  • 08:07

'Afet Yasası'nın ilk uygulaması olacak Havaalanı Mahallesi'nde vatandaş belirsizlikten şikâyetçi, yaklaşık bin kiracıya 'sürgün' var.

Afet Yasası kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilen Esenler-Havaalanı Mahallesi’nde dün ilk bina Başbakan Erdoğan ’ın da katıldığı bir törenle yıkıldı. Mahalle, ‘riskli’ ilan edilmesiyle belki de ömrünün en hareketli gününü yaşadı. Gün boyunca sokaklar belediye arabalarının ‘Başbakan kentsel dönüşümü bugün Esenler’de başlatıyor’ anonslarıyla inledi, tören alanına ilçenin dört bir ucundan otobüslerle insanlar getirildi.

‘Kobay’ olarak yıkılacak bina Atışalanı Mezarlığı’nın hemen karşısında, Günday Sokağı’nda yer alan 1 numaralı apartman. 25 yıllık binanın camları sökülmüş, etrafı balonlar, afişlerle süslenmiş.

Binanın etrafındaki parlak afişlerde mahallenin geleceği resmedilmiş: 25 katlı silindir plazalar, ultra-modern cam kuleler, binaların altında alışveriş merkezleri, arada biraz yeşillik... ‘Avas 2023’ adı verilen projeyi Esenler Belediyesi bünyesinde kurulan ESKON AŞ yapacak. Maketler ve afişler hazır ama ortada ne kesinleşmiş bir avan proje var ne de sözleşme. Yapılacak binaların kaç katlı olacağı, hatta kimin evinin nerede olacağı da belli değil... 

Akıllarda soru işaretleri 

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Esenler’deki kentsel dönüşümden önce ‘adalet’ tesis edeceğiz” dese de mahallelinin projeye güveni yok. Herkes sokaklarda, “Ne zaman yıkılacakmış, biz nereye gideceğiz” sorularını tartışıyor. Havaalanı Mahallesi için cam kulelere giden yol belirsizliklere döşeli. ‘Riskli’ ilan edilen 72 dönümlük alanda yaklaşık 5 bin kişi yaşıyor, yıkılacak bina sayısı ise 256. Mahalleye şubat ayında bir dönüşüm ofisi kurulmuş. Ofisin duvarlarında tavandan yerlere kadar kimin kaç metrekare dairesinin, arsasının olduğunu belirten belgeler asılmış. Hak sahiplerinin çoğunlukla arsa tapusu var, kat mülkiyeti yok. Bu da hesapları oldukça karışık hale getiriyor. Şu aşamada ev sahipleri mahalledeki dönüşüm ofisine giderek 67 ile 141 metrekare arasındaki 5 tip daireden birini talep ediyor. Dönüşüm ofisindeki bir yetkili, yüz metrekarelik bir dairenin projede ortalama 80 metrekareye tekabül edeceğini, eğer hak sahibi daha büyük bir daire isterse aradaki farkın metrekare başına 1000 liradan hesaplandığını ve borç olarak yazıldığını anlatıyor. Ofisten aldığımız bilgiye göre, hafta başında bakanlar kurulu onayından beri 96 kişi ‘talep formu’yla beraber imza vermiş. Belediyenin vaatleri arasında borçların 10 yıl vadeyle ödeneceği, herkesin aynı bölgede kalacağı, inşaatın 24 ayda biteceği ve bu sürede ayda 500 lira kira yardımı yapılacağı var...

Fakir halka sürgün’ 

Yıkım için hazırlanan apartmanın bitişiğindeki oto tamircisi Haydar Aksu, “Burada en mağdur biziz ama kimse bizi dinlemiyor, sadece mal sahipleriyle ilgileniyorlar” diyor. Aksu’nun iki sene önce 50 bin lira ödeyerek yaptırdığı atölyesinin ruhsatı 6 ay önce iptal edilmiş. Yıkımın tarihini belli değil ama atölyede çalışan dokuz işçi ‘Burası kapanırsa ne yaparız’ diye kara kara düşünmeye başlamış. Yan sokaktaki merdivenaltı tekstil atölyesinin sahibi Nuray Kara, “Buranın fakir halkını sürgün edecekler” diye isyan ediyor.

Atölyenin üstündeki dairenin sahibi olan Kara, “Önce tapularımızı versinler, sonra anlaşalım. ‘Dairene daire’ diyorlar ama bunun hiçbir garantisini vermiyorlar. Yapılacak lüks dairelerde yaşamaya gücümüz yetecek mi, aidatını ödeyebilecek miyiz?” diyor. Bakkal Zeynep Bozdemir de “Ne olacağından kimsenin haberi yok” diye sitem ediyor. Aynı apartmanda kiracı olarak yaşayan Bozdemir, “20 senedir kiracıyız ama kimse gelip bize bir şey söylemedi. Sadece vergi levhama bakıp gittiler” diyor. Dönüşüm ofisinden verilen bilgilere göre bölgeden sürgün edilen kiracılara bir kereye mahsus olmak üzere 1000 lira ‘taşınma parası’ verilecek. Bunun dışında onlar gibi kirada yaşayan bine yakın kişi için belediyenin dönüşüm projesinde hiçbir çözüm düşünülmemiş. Yıkımların ne zaman başlayacağı konusunda da kesin bir bilgi olmamakla birlikte dönüşüm ofisi “Beş-altı ay daha buradayız” diyor.

Radikal / 06.10.12