Sermaye gözünü asgari ücrete dikti

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sosyal Sorunlar
  • |
  • 22 Eylül 2012
  • 14:57

(22.09.12) - Azami sefalet anlamına gelen asgari ücretten vergi kesintisi yapılmayacağı kararı TBMM Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan ve yazım alt komisyonunun dünkü (21 Eylül) toplantısında AKP, MHP, CHP ve BDP tarafından ortak biçimde alındı.

BDP'nin önerisiyle gündeme gelen ve düzen partileri CHP, MHP, AKP'nin de onay verdiği kararın mürekkebi kurumadan patronlar sınıfı harekete geçti. Komik zamlı asgari ücretle yaşamaya mahkum edilen milyonlarca emekçi için kırıntı anlamına gelecek olan bu karar daha fazla sömürü ve kölelik isteyen sermaye sınıfını harekete geçirdi.

Dört partinin uzlaşmasıyla yeni Anayasa'nın sosyal güvenlik ve adil ücret maddesine 'asgari ücretten vergi alınamaz' maddesi konuldu. Meclis'teki 4 parti uzlaşarak asgari ücretlinin gelirinden kesilen vergiyi yeni anayasada kaldırma kararı aldı.

Komisyonda, "Herkes çalışma, dinlenme, insan onur ve haysiyetine uygun yaşam sürdürmesini sağlayacak düzeyde bir adil ücret hakkına sahiptir. Hiçkimse yaşına ve gücüne aykırı işte çalıştırılamaz. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adil bir ücret elde etmek, sosyal yardımlardan yararlanmak, yaşam düzeyini yükseltmek ve çalışanları ve işsizleri korumak, işsizliği önlemeye elverişli bir ekonomik ortam yaratmak, iş güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri alır. Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ekonomik durumu gözönünde bulundurulur. Asgari ücretten vergi alınamaz" fıkraları üzerinde mutabakat sağlandı.

Patronlar daha fazlasını istiyor

Ancak, bu kararın ardından asgari ücerete mahkum edilen milyonlarca emekçinin “sevinci” bir kez daha kursağında kaldı.

Konuya ilişkin ilk açıklama Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan geldi. TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, bu verginin işverene kalması gerektiğini ifade etti. "Kararı memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Pirler şunları ifade etti: "Bu hep temenni ettiğimiz ve çok önemsediğimiz bir gelişme. Devamında ne olacak, bu miktar kime kalacak, oturup bakmak lazım. Bu konuda üçlü bir uzlaşı komisyonu kurulabilir. Ancak bizim buradaki öngörümüz bu miktarın işverene kalması şeklindedir."

Brüt asgari ücret 940.50 lira, neti 739.79 lira. Asgari ücrette 200.71 liralık kesinti yapılıyor. Kaldırılacak vergi tutarı 125 liraya denk geliyor. Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında gündemde bulunan saldırı planları, kıdem tazminatı hakkının gaspı diğer saldırı başlıklarının gündemde olduğu bir süreçte asalak kapitalistler daha fazla sömürü ve kölelik istiyor. Bu doğrultuda, işçi sınıfının elinde bulunan kırıntı haklar dahi sermayenin iştahını kabartıyor. Uzunca bir süredir sermaye örgütleri ve hükümetin gündeminde bulunan bölgesel asgari ücretin hayata geçirilmesiyle de sömürü ve köleliğin derinleştirilmesi bekleniyor.