Sanata 'soba boyası' darbesi

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • 24 Mart 2012
  • 09:52

Dünyaca ünlü ressamların milyon dolarlık eserleri, soba boyasından zarar gördü.

Dünyaca ünlü ressamların tablolarına sıçrayan boyanın tablolara zarar vermeden nasıl çıkarılacağı düşünülüyor.

Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nin görevden alınan müdürü Osman Ömer Gündoğdu’nun, müzedeki her biri milyon dolar değerinde tabloların çerçevelerini kurumda hizmetli kadrosundaki personele soba boyasıyla boyatırken, boyanın resimlere de sıçradığı ve zarar verdiği ortaya çıktı. Bakanlık bürokratları, boyaların tablolar zarar görmeden nasıl çıkarılacağını kara kara düşünürken; müzedeki koleksiyonda aralarında Osman Hamdi Bey ve İbrahim Çallı’nın da bulunduğu çok sayıda ressamın tablosu bulunuyor.

Müdür Osman Ömer Gündoğdu’nun kurumda tartıştığı memur Birgül Baran’ı iterek “kasten adam yaralamak” suçundan 1.5 yıl hapse mahkûm edildiğini ve ardından kurumdaki tabloları çaycılara temizlettiğini Cumhuriyet daha önce gündeme getirmişti. Ardından Müdür Gündoğdu, gazetemizi arayarak, “tabloların temizliğini yapan kişinin çaycı değil marangoz olduğunu” dile getirmiş ve kendisinin tabloları temizlettiği için değil, çerçeveleri “soba boyasıyla boyattığı gerekçesiyle” hakkında bakanlık tarafından soruşturma başlatıldığını söylemişti. Bakanlığın Gündoğdu hakkında başlattığı soruşturma sürerken, bakanlık bürokratlarından edinilen bilgiye göre müzede bulunan her biri milyon dolarlık tablolara, çerçevelerinin boyanması işlemi sonrasında “boya sıçradığı” ve zarar verdiği ortaya çıktı. Bakanlık yetkilileri ise şimdi tablolara bulaşan boyanın, zarar vermeden nasıl temizleneceğini araştırıyor. Ayrıca bakanlıktan edinilen bilgiye göre, müzeye tablolar konusunda uzman bir ressamın müdür olarak atanması için araştırma yapılıyor.

En ünlü tablolar bu müzede!

Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi, tarihi Türkocağı binasının restore edilmesi sonucu 1980 yılında faaliyete geçen bir müze. Müzenin bünyesinde, daimi sergilerin teşhir edildiği 6 adet salon bulunuyor. Değişen sergilerin açıldığı ise üç adet galeri salonu mevcut. Müzenin koleksiyonunda yer alan bazı önemli tablolar şöyle:

Osman Hamdi Bey’in “Silah Taciri” , V. Vereshchagin’in “Timur’un Mezarı Başında”, Zonaro’nun “Genç Kız Portresi”, Emel Cimcoz’un “Gazi’ye Şükran”, Şeref Akdik’in eşi Sara Akdik’in 40 yapıtlık Şeref Akdik koleksiyonu, Çelik Gülersoy’un 7 yapıtlık hat koleksiyonu, Emel Korutürk’ün İbrahim Çallı portreleri, Bülent-İbrahim Cimcoz’un İbrahim Çallı portresi, Mehmet Özel’in Ayvazovski, Hikmet Onat, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eşref Üren ve Arif Kaptan’ın eserleri, İbrahim Çallı’nın “Yatan Çıplak” eserleri.

1 Ekim 1992 tarihi itibarıyla da müze demirbaşında kayıtlı olarak 399 sanatçının 1289 eseri yer alıyor.

Gerçek Gündem / 24.03.12