Sabra ve Şatila: Adaletten Kaçış

  • Arşiv
  • |
  • Ortadoğu
  • |
  • Lübnan
  • |
  • Filistin
  • |
  • İsrail
  • |
  • 15 Eylül 2012
  • 08:33

14 Eylül 2012

Bugün(14 Eylül - kizilbayrak.net), yüzlerce savunmasız Filistinli mültecinin İsrail ordusunun himayesi altında Lübnanlı sağcı milis kuvvetleri tarafından katledildiği Sabra ve Şatila katliamının 30. yıldönümüdür. Bu katliamın baş sorumlularının kısa özgeçmişleri aşağıdadır.

Ariel Şaron

Ariel Şaron (84), altı yıl önce seçim kampanyasına hazırlanırken komaya girdi. İsrail devletinin onun hakkında haberlere ve resimlere uyguladığı medya karartmasına karşın İsrail siyasi sahnesinde halen güçlü bir varlığa sahip.

Durumu iyiye gitmedi. Tedavisinden sorumlu doktor, “durumunun sabit” olduğunu ifade etti, “Şaron fiziki olarak çok güçlü bir adam ve fikrimce zihinsel olarak da öyle” diye sözlerine ekledi.

İsrail Knesset'indeki mali komite, Şaron'un tedavi masrafını – yıllık 1,5 milyon şekel (400 bin dolar) – hükümet ile aile arasında paylaştırma kararı aldı.

Bir İsrail araştırma komitesi, yüzlerce Filistinli mültecinin “onun savunma bakanı olduğu zaman” öldürüldüğü 1982'deki Sabra ve Şatila katliamından dolayı Şaron'u dolaylı olarak sorumlu bulmuştu.

Rafael Eitan

Rafael Eitan, 11 Aralık 1929'da doğdu. 1946'da İsrailli Yahudi milis grubu Haganah'ın vurucu gücü olan Palmach'a katıldı. 1978-1983 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı dahil İsrail ordusunda çeşitli mevkilerde bulundu.

Görevi sırasında Irak'ın atom reaktörü Temmuz'a yapılan saldırının ve Lübnan'ın işgalinin planlamasına katıldı. Sabra ve Şatila katliamından sonra katliamı soruşturmakla görevlendirilen Kahan Komisyonu, Eitan'ın “sorumlu olduğu genelkurmay başkanlığı görevini ihmal ettiği” sonucuna vardı.

Rapor, Eitan'ın katliamı önleyecek gerekli önlemleri almadığını ve bir askeri komutanın vazifelerine uygun hareket etmediğini not düştü.

Ancak komisyon, kısa süre sonra emekli olacağı bahanesiyle ne onu görevinden aldı ne de ona karşı daha başka önerilerde bulundu. Eitan 2004 yılında öldü.

Fadi Frem

Beşir Cemayil (Sabra ve Şatila katliamından kısa süre önce Lübnan devlet başkanı olan ve suikastla öldürülmesi Sabra ve Şatila katliamına yol açan Lübnanlı faşist milisi lideri - kizilbayrak.net), devlet başkanı “seçildikten” sonra ve suikasta uğramasından bir gün önce Fadi Frem'i Lübnan Kuvvetleri milis kuvvetlerinin lideri olarak atadı.

Sabra ve Şatila katliamı gerçekleştiğinde Lübnan Kuvvetleri savaşçılarına emir veren liderdi ve mülteci kamplarına girme kararının sorumlusuydu.

Frem, Falanj Partisi'nin (Lübnan Maruni burjuvazisinin 1936 yılında kurulan faşist partisi – kizilbayrak.net) kurucusu Piyer Cemayil'in torunlarından biri ile evlendi. Beşir Cemayil'in ekibine katılan ilk kişilerden biri olduğundan Lübnan Kuvvetleri'nde adım adım yükseldi. Daha sonra kurmay başkanı yardımcısı ve sonra Lübnan Kuvvetleri'nin lideri olmazdan önce milis kuvvetinin askeri istihbarat başkanı olarak atandı.

Liderliği altında Hristiyan ve Dürzi milis kuvvetleri arasında “Dağ Savaşı” çıktı ve Lübnan Kuvvetleri hezimete uğradı, Hristiyanların Şuf bölgesinden sürülmesine sebep oldu.

Devlet Başkanı Emin Cemayil (Beşir Cemayil'in kardeşi ve Falanj Partisi'nini şimdiki lideri ve milletvekilidir – kizilbayrak.net) ile ilişkisi gerginleşti ve yerine Fuad Ebu Nadir atandı. Frem'in kuvvetleri, Sabra ve Şatila katliamında Elie Hubeyka'nınkiler ile beraber yer aldı.

Şimdi Kanada'da yaşıyor. 2000 yılında Kanada adalet bakanlığı Güney Lübnan'daki Hiam hapisanesindeki işkenceden sorumlu olanları kovuşturdu ve bu nedenle birçoğunun Kanada'ya göç etmesine izin vermedi.

Saad Haddad

Saad Haddad, 1936 yılında Güney Lübnan'ın Merceyun kasabasında doğdu. Kulaiah kasabasındaki 400 askerden oluşan bir Lübnan ordusu bölüğünün başına getirildiğinde bir subaydı.

1979 yılında Güney Lübnan Ordusu milis kuvvetlerini kurmak için İsrail ile müttefik oldu. 19 Nisan 1979'da güneyde İsrail tarafından işgal edilen topraklarda Özgür Lübnan'ın kurulduğunu ilan etti.

1982 İsrail işgalinde kuvvetlerini güneyden Beyrut havaalanına nakletti sonra da katliamın gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynadıkları Sabra ve Şatila'ya nakletti.

Haddad, 14 Ocak 1984'te kanserden öldü. İsrail vatandaşı olan kızı Arzeh, İsrail bombalarını geliştirmek için askeri araştırma alanında çalışıyor.

Etienne Sakr

Etienne Sakr, Güney Lübnan'daki Ayn Ebel'de doğdu ve sonra Genel Güvenlik Kurumu'nda (Lübnan istihbaratı – kizilbayrak.net) bir subay oldu. Lübnan hükümetinin 1969 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile Kahire Anlaşması'nı imzalamasından sonra Sakr, kendisini siyasete adamak için istihbarat kurumundan ayrıldı.

Şair Said Akilile Lübnan Yenilenme Partisi'ni kurdu. Parti neticede aşırı milliyetçi bir hareket olan Sedir (Lübnan'ın simgesi olan ağaç türü – kizilbayrak.net) Muhafızları milis kuvveti oldu.

Sakr aynı zamanda Lübnan Cephesi'nin kurucularından biriydi. Partisi, iç savaşın başlangıcında FKÖ savaşçılarına ve Lübnanlı müttefiklerine karşı savaşa katıldı.

İsrail işbirlikçiliğiyle bilinirdi. Güney Lübnan Ordusu'nu destekledi ve 1990'larda güneydeki Cezzin kasabasında yaşadı.

İsrail 2000 yılında Lübnan'dan çekildiğinde güney sınırı boyunca uzanan bölgenin özerk bir bölge olmasını istedi. Gıyabında vatana ihanetten ölüme mahkum edildi. Halen Kıbrıs'ta yaşıyor.

Elie Hubeyka

Elie Hubeyka 1956 yılında doğdu ve iç savaş sırasında Lübnan Kuvvetleri milislerinin önde gelen liderlerinden biriydi. Genç yaşta Falanj Partisi'ne katıldı, sonra Lübnan Kuvvetleri'ne katıldı.

1979 yılında Lübnan Kuvvetleri'nde istihbarat ve güvenlik kurumunun başına getirildi. 1985 yılı başında Falanj liderliğine karşı Semir Caca ile başkaldırdı ve Hubeyka, Lübnan Kuvvetleri'nin lideri oldu.

Aynı yılın sonunda Nebih Birri (Lübnan Meclisi Başkanı ve Şii Emel örgütünün lideri – kizilbayrak.net) ve Velid Cumblat (Dürzi lider – kizilbayrak.net) ile Üçlü Anlaşmayı imzaladı.

Bu anlaşma, Suriye ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı ve Lübnan'daki Suriye eksenine resmi kabulü oldu. 1986 yılı başında Caca ona karşı çıktı ve Eşrefiye ve Zahle'de savaştılar, Caca'nın Lübnan Kuvvetleri liderliğini almasına yol açtı bu savaşlar.

Savaştan sonra Hubeyka milletvekili oldu ve bakan olarak atandı. Parlamento seçimlerinde koltuğunu kaybettiği 2000 yılında siyasetten ayrıldı.

Hubeyka, “İsrail'in savaş suçlarını teşhir etmek” için Hollanda'daki Uluslararası Adalet Divanı'na gitmeye karar vermesinin ardından 2002 yılında Hazmiye'de aracına konulan bomba ile suikasta uğradı.

Lübnan merkezli El-Ahbar gazetesinin ingilizce sitesinden kizilbayrak.net tarafından çevrilmiştir.