Rutin şaibemiz; KPSS - Nihal Kemaloğlu

  • Arşiv
  • |
  • Kategori yok
  • |
  • 17 Temmuz 2012
  • 04:29

Milli sınav organizatörü devlet ile bu devasa bürokratik aygıta yapışmış milyar dolarlık KPSS dershane piyasası ittifakı, yine elbirliğiyle bu yıl da KPSS sınavını çürüttüler.
Devletin şifreli YGS 2011 ve şaibeli KPSS 2010 sınavlarının soruşturma sonuçlarını hala açıklamadığı totaliter sınav cenneti ülkemizde yine 1 milyon genç zihinlerini kemiren kuşku ve aldatılmışlık hissiyle kalakalmıştı.
Bu yılki şüpheli 'sızmalar' KPSS sınav günü daha zorunlu sınav süresi bitmeden ışın hızıyla internette akmaya başlamış.
Nasılsa 'Müthiş ve derin hafızalı' eli çabuk adaylar soru kitapçıklarında hatırladığı sorular, şık sıralaması ve imla hatalarına dek birebir dershanelerin internet sitelerine düşmüştü.
Dicle Haber Ajansı, soruların bazı dershaneler tarafından sızdırıldığını öne sürerek 14.30'da başlayan Eğitim Bilimleri sınavı devam ederken 14.55'te hem sabah hem öğleden sonraki oturumlardaki bazı sınav sorularını yayımladı.
Akşam üstü ise Beyaz Kalem Yayınları internet sitesine KPSS Genel Kültür sınavının 60 sorusundan 57'sini aynen sıralaması farklı şekilde koymuştu.
Elbette bu hız nefes kesiciydi.
Aynı akşam Ankara'da ise bir parkta bankın altında bir adayın sınav giriş belgesi bulundu.
Sınav belgesinin içinde küçük kağıtlarda sınavda sorulan toplam 73 soru ve yanıtları yazılıydı ama bilindiği üzere adaylar sınav salonuna girerken ve çıkarken yanlarında hiçbir kağıt ve nota müsaade yoktu.
Milyonlarca öğrenciyi tokasına, yüzüğüne kadar kopya hijyenine tabi tutan ÖSYM'nin sitesinde yayımladığı soru kitapçığıyla sınav günü 7 Temmuz'da internette yayımlanan sorular tıpatıp aynı çıkınca ÖSYM Başkanı sınava katılan öğrencilerin 'zihninde kalan soru kalıntıları' olduğunu açıklayarak soruların sızdırılmadığını açıkladı.
Çok kolay ve güncel 3 sorunun üstün hafızalı öğrencilerle hatırlanmamış olması da ve bu soruların sızdırılmadan sonra eklendiği iddiaları kuvvetleniyordu.
Tabii ki devlet güvencesi altındaki sınavlarda kopya, şifre, sızıntıya şerbetlenmiş kamuoyu ve medya da 1 milyon öğrencinin hakkaniyetsizlik duygusu ve moral travmasını 'geçer geçer' diye kabullenmişti.
İşin en hazin yanlarından biri ise muhakkak ki, devletin adalet ve hakkaniyeti tartışılır icraatlarına ilişkin toplumun giderek büyüyen vurdumduymaz kayıtsızlığıydı.  
Ayrıca bilişim teknolojilerinden nasibini fazlasıyla almış ülkemizde sınavın olacağı sabah saat 05.00'de bazı sınav sorularının google arama trend verilerine göre sorulma sıklığı Türkiye rekoru kırmıştı.
Kamu personeli olmak için uzun yıllar dershanelerine para döken, geçici işlerde çalışarak dershane parası biriktiren ve sayıları her yıl katlanarak 4 milyona varan KPSS adayları, YGS'den fazla kitlesel müşteri olarak KPSS dershanelerini gönendiriyorlar.
Diğer yandan da 1 milyon öğrencinin yıllarca sınavı kazanmak için verdiği emek ve zahmet kopya ve sızdırma iddiaları yüksek KPSS sınavında çarçur edilip sınavın üzerine koyu gölgeler ve haksızlıklar üşüşüyordu.
Ama bu defa medyamızın hanidir gevşeyen habercilik refleksiyle KPSS sınavındaki yolsuzluk iddialarına körlüğü resim, gazeteden farksız ve oldukça tedirgin ediciydi..
Anlaşılan resmi inceleme başlatılmayacak, sorgulanmayacak, failleri ortaya çıkarılmayacak rutin şaibeli kitlesel sınavlara bir yenisi eklenirken ürettiği eşitsizlik ve adaletsizlik sınav mağdurlarınca  devlet-piyasa ittifakına halel getirmeden sineye çekilecekti...

Akşam / 17.07.12