PKK'ya Kobani dopingi – Cevdet Aşkın

  • Arşiv
  • |
  • Basın
  • |
  • 20 Temmuz 2012
  • 04:52

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?

19 TEMMUZ 2012 SAAT:18.00

ANKARA

Van’ın Gürpınar ilçesinde PKK’nın pusuya düşürdüğü birlikte yer alan jandarma er İbrahim Dal’ın cenazesi dün memleketi Mardin’in Ömerli ilçesindeki Kaynakkaya Köyü’nde Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi. DHA’nın haberine göre taziye çadırında gazetecilere konuşan akrabası Hasan Dal “Ben yeğenim öldü diye ‘Vatan sağ olsun’ demeyeceğim. Barış gelsin istiyoruz. Artık ne zamana kadar bu kan dökülecek? Ben de bu uğurda gazi oldum” dedi.

SURİYE
Suriye’nin Kobani kentinde Kürtler yönetime el koydu. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre PYD Başkanı Salih Müslim devlet kurumlarının halk tarafından kurulan sivil savunma komitelerince ele geçirildiğini bildirdi. Müslim, Afrin’in bazı bölgelerinde de benzer bir durum yaşandığını ifade ederek “Halk kendi kendisini yönetiyor” dedi. Müslim şunları söyledi: “Kurumlara el konulurken onlara ‘misafirimizsiniz, kalmak istiyorsanız sizi koruruz ama biz burada yöneteceğiz’ deniliyor.“

PKK
PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, bazı sivil toplum kuruluşlarının ramazan münasebetiyle ateşkes ilan edilmesi yönünde açıklama yapmaya hazırlandıklarına dikkat çekerek “AKP hükümeti ateşkes ilan etmemizin zeminini bırakmamıştır” dedi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Karayılan “Ateşkesi istemek teslim olmamızla eş anlamlıdır, onun ortamı yoktur. Ortamı olsaydı ‘hay hay’ derdik” diye konuştu.


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
Elazığ’da askerliğini yaparken girdiği çatışmada bacağından yaralanan Hasan Dal’ın sözleri ‘savaş yorgunu’ bir ülkede yaşadığımızı gösteriyor.
Karayılan’ın sözleri, istim üstünde olan örgütün hız kesmeye hiç niyetinin olmadığına işaret ediyor.

Kobani’de Kürtlerin yönetime el koyması, PKK paralelinde Suriye’de faaliyet gösteren PYD’nin demokratik özerkliğin kuruluşunda kritik bir aşama kaydettiğini gösteriyor.

Ankara’yı son derece rahatsız edecek olan bu gelişme PKK’ya ‘siyasi’ doping anlamına geliyor. Çünkü Suriye’de kendi çizgisinde bir yönetimin oluşması Türkiye içinde taraftarlarına gerçek bir örnek sunuyor.
Ankara, Suriye’yi rejim değişikliğine zorlamasının faturasını ödüyor ve 25 Şubat tarihli “Suriye’de Kürtlere özerklik Türkiye’yi nasıl etkiler?” başlıklı Kuzey Irak

Güncesi’nde işaret edildiği gibi Kürt sorununu çözmeye her zamankinden daha mecbur hale geliyor. 

Radikal / 20.07.12