Özelleştirmeye “HGS”li geçiş!

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 17 Eylül 2012
  • 09:38

(17.09.12) – Köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için son hazırlıklar tamamlanırken Karayolları Genel Müdürlüğü yeni bir uygulamaya imza attı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından tanıtımı yapılan ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa işletecekleri Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), saat 06.00’da İstanbul'da uygulanmaya başlandı. Köprü ve otoyollardaki "dur-kalk"ı sona erdirebilmek iddiasıyla devreye sokulan HGS nedeniyle, Boğaziçi Köprüsü'ndeki bir KGS gişesi kapatılarak HGS gişesi olarak hizmet vermeye başladı.

HGS’den sonra, OGS devam edecek, KGS ise 2013 yılının başına kadar kullanılabilecek. HGS, PTT olan her yerden hatta yollardaki benzin istasyonları ve konaklama tesislerinden de alınabilecek. Almak için araç plakasını vermek yeterli olacak.

HGS’de, cama içerden yapıştırılan etiket ve kart tipi etiket olmak üzere iki tip etiket kullanılacak. Etiketler, pilsiz, çalışma enerjisini radyo frekanslı okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiş bilgisi yazılabilen, silinebilen, silikon korumalı, çıkarılmak istendiğinde kendi kendisini yok eden, yüksek güvenlik seviyesinde olacak ve klonlanamayacak. HGS'nin, hızlı ve yüzde 20 indirimli geçiş imkanı sağladığı, OGS’ye göre almanın daha kolay ve ucuz olduğu (5 lira veya 15 lira) iddia ediliyor.

Yapı-Yol Sen: Hedefte özelleştirme var!

Yeni uygulamayı gazetemize değerlendiren Yapı, Altyapı, Bayındırlık, Tapu ve Kadastro Kamu Emekçileri Sendikası (Yapı-Yol Sen) İstanbul Şube Başkanı Nizamettin Orhan, uygulamanın arka planında otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi olduğuna dikkat çekti.

Yeni uygulamanın hizmetlerden yararlanan halk, çalışan personel ve özelleştirme süreci açısından önemli etkileri olduğunu söyleyen Orhan, uygulama nedeniyle mağduriyet yaşayacak olanın yine emekçiler olacağını belirtti.

Köprülerden ücretli geçiş için OGS ve KGS kartlarını dolduranların şimdi de HGS için kart doldurmak zorunda kalacağına dikkat çeken Yapı-Yol Sen İstanbul Şube Başkanı, bu durumdan karayollarında çalışan personelin de doğrudan etkilendiğini ifade etti. Köprü ve otoyollarda 608 gişe memuru bulunduğunu hatırlatan Orhan, bu tür uygulamaların personeli işlevsiz ve işsiz bıraktığını ifade etti. Uygulamaların bir sonucunun da zorunlu tayinler ve sürgünler olduğuna dikkat çeken Orhan, çalışanların da mağduriyet yaşadığını sözlerine ekledi.

Orhan şöyle konuştu: “Tüm bu uygulamaların arkasında köprü ve otoyolların özelleştirilmesi var. Köprü ve otoyolları sorunsuz bir şekilde devredilmek için bunu yapıyorlar. 31 Ekim'de karayollarının tamamen özelleştirilmesi sağlanacak. Biz de sendika olarak, bu konuda kamuoyunu ve çalışanları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda, 19 Eylül Çarşamba günü saat 12.30'da Kadıköy'deki şube binamızda konuyla ilgili basın toplantısı gerçekleştireceğiz.”

Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, 19 Eylül günü Kadıköy'deki KESK binasında konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. Basın toplantısı saat 12.00'de başlayacak.