ÖSYM’de kozmik oda skandalı

  • Arşiv
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • 15 Aralık 2012
  • 09:34

(15.12.12) - ÖSYM skandallarına bu kez de kozmik odada internet bağlantısı eklendi.

Son yıllarda gerçekleştirdiği bir çok sınav üzerine şifre ve kopya iddiaları ortaya atılan, bir kısmı da bu nedenle iptal edilen ÖSYM, son olarak da hakim ve savcılık sınavını kopya şüphesi nedeniyle iptal ederek tüm ciddiyetini yitirmiş, daha bu tartışmalar sona ermeden bu kez de KPSS üzerine benzer iddialar ortaya atılmıştı.

Güvenilirliğini ve ciddiyetini çoktan yitiren kurumun başındaki isim olan ÖSYM Başkanı Ali Demir ise, başbakanı aratmayacak biçimde yaşananlardan dolayı medyaya çatmıştı. Basının yansıttığı haberlerin “art niyetli” ve “maksatlı” olduğunu söyleyen Demir, “Bu bağlamda son dönemde, içinde ÖSYM geçen her türlü haberin, etik ilkeler göz ardı edilerek, ÖSYM 'nin bilgisine bile başvurulmadan kullanılması, merkezimizi yıpratma ve kendi görüşleri doğrultusunda gündemi yapılandırma çabası olarak yorumlanmakta” sözleriyle işi tüm haberleri aynı kategoriye sokmaya kadar vardırmıştı.

Demir’in ÖSYM’nin “azimli yürüyüşü sürecek” biçimindeki açıklamalarından beri ne skandallar, usulsüzlükler sona erdi, ne de ÖSYM ikna edici bir açıklama yaptı. Son olarak ise kozmik oda olarak tanımlanan ve dışarıyla tüm bağlantıların kesik olması gereken bölümdeki bilgisayarların internete bağlı olduğu ortaya çıktı.

10-11 Temmuz 2012’de yapılan KPSS ile ilgili kopya iddialarının araştırılması sırasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kurumun bilgisayarlarında da bilirkişi incelemesi talep etti. ÖSYM’de yapılan arama ve ÖSYM’nin TAB ve Bilgi İşlem Müdürlüğü’ndeki bilgisayarların kontrolü sırasında buradaki bilgisayarlardan çeşitli kişilere mail atıldığı ortaya çıktı.

Güvenlik gerekçesiyle dışa kapalı olması gereken ve değil internet bağlantısı, herhangi bir veri çıkış kanalının (USB, firewire, bluetooth) dahi bulunamayacağı bilgisayarlarla internete bağlanılarak sınav sonuçlarının ve adayların TC kimlik numaralarının üçüncü kişilere gönderildiği görüldü.  

Elde edilen bu sonuçların ardından soruşturma genişletilerek ÖSYM’nin serverının yedeğinin, optik okuyucuların datalarının ve mail trafiğinin incelenmesi kararlaştırıldı.