BİR-KAR’dan Eylül anması ve Filistin toplantısı

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu Paris'te düzenlediği toplantıyla Ulucanlar şehitleri ve Teslim Demir'i andı, Ortadoğu'da yoğunlaşan siyonist saldırganlık üzerinden gelişmeleri tartıştı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Ekim 2024
  • 18:30

BİR-KAR 5 Ekim Cumartesi günü Paris'te bir toplantı düzenledi. Saat 15.00'te başlayan toplantı için bir dernek lokalinde buluşuldu. 

Salona Teslim Demir'in silueti işlenmiş ve ondan bir alıntı olan “Devrimci politika devrimci örgüt zemininde üretilir” şiarlı TKİP imzalı pankart asıldı. Toplantıda ilk olarak Ulucanlar şehitlerinin adları sayılarak devrim ve sosyalizm mücadelesinde kaybedilenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından BİR-KAR adına bir açılış konuşması yapıldı. Konuşma, 25.yılında Ulucanlar Katliamı'nın anlam ve öneminin bugünkü toplumsal süreç bağlamında yorumlanmasıyla başladı. Genel söylemde, Ulucanlar Katliamı için kullanılan “19 Aralık'ın provası” tanımının tam olarak durumu karşılamadığına vurgu yapıldı ve “19 Aralık'ın başlangıç noktası” olduğu belirtildi. Devrimci iradenin teslim alınması girişiminin Ulucanlar'da bedel ödenerek boşa düşürüldüğü ancak sonrasında devletin zayıflatılan devrimci harekete karşı adımlar atabildiği ifade edildi. Zindan katliamlarının AKP rejimine yol düzlediği, bugün yaşananların da o dönemin sonucu olduğu hatırlatıldı. Ardından Ulucanlar'da şehit düşen TKİP Kurucu kadrolarından Ümit Altıntaş'ın “Savaş üzerine notlar” yazı dizisinden bir pasaj okundu. Şehitleri, onların mücadelesini sürdürerek, onların yazdıkları yazıları okuyup/tartışarak anmanın tercih edildiği ifade edildi. Ümit Altıntaş'ın 30 yıl önce yazdığı yazının, ABD emperyalizminin hedef aldığı ülkelerin ismi değiştirildiğinde hala güncelliğini koruduğuna vurgu yapıldı. Toplantı tarihi seçilirken Eylül şehitlerinden sonra bir tarih seçilmesinin nedeni açıklandı. 7 Ekim'in Filistin direnişi için önemli bir tarih olduğu ifade edildi. Şehit yoldaşları anarken bir yılı bulan soykırım ve işgal savaşına karşı mücadelenin tartıştırılmasının amaçlandığı vurgulandı.

Toplantı bileşenlerinin yorum ve katkılarıyla Filistin ve Ukrayna savaşı üzerine konuşuldu. Başka bir katılımcı ABD'nin ikiyüzlülüğüne dikkat çekerek İsrail'in emperyalistlerin desteği olmadan bu savaşı sürdüremeyeceğini ifade etti. Bir katılımcı ise Teslim Demir'in politik çalışmaya verdiği öneme değindi. Bu noktada da Teslim Demir'in Ekim Devrimi'nin 100. yılında yaptığı gece konuşması aktarılarak onun yaşamını örnek alma ve örgütlü mücadele çağrısı yapıldı.

Anma ve Filistin üzerine tartışmaların yapıldığı toplantı, BİR-KAR’ın merkezi gece hazırlıklarını yerelde büyütme ve politik olarak bu süreci örmek için daha fazla sorumluluk üstlenme çağrısıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Paris