Birçok ilde kadın cinayeti protestosu

Adana, Ankara, Mersin ve Van’da kadın cinayetlerine karşı eylem yapan kadınlar “Kokuşmuş düzeninizi başınıza yıkacağız” diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ekim 2024
  • 21:02

Adana, Ankara, Mersin ve Van’da kadın cinayetlerine karşı eylem yapan kadınlar “Kokuşmuş düzeninizi başınıza yıkacağız” diye seslendi.

Adana Kadın Platformu, İstanbul'da iki kadının katledilmesini ve bir kadına cinsel saldırıda bulunan iki erkeğin serbest bırakılmasını Seyhan Belediyesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. Basın açıklamasını okuyan Emine Esmer, konuşmasında Dersim’de 2020'de kaybolan Gülistan Doku'nun hâlâ bulunmadığını ve Van’da 7 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in akıbetinin belirsizliğini koruduğunu belirtti. Failleri aklayan sistemin karşısında kadınların örgütlü mücadelesinin önemine dikkat çeken Esmer, “Kokuşmuş düzeninizi başınıza yıkacağız” dedi.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Kolej Meydanı’ndan Sakarya Caddesi’ne yürüyüş yaptı. Kadınlar yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

“Sokakları kadınlar için güvensiz ve tedirgin hale getirmeye çalıştığınızı biliyoruz. “O saatte dışarıda ne yapıyordu” sözlerinizi güçlendirmek için, “Güçlü aile birliği” politikalarınızı güçlendirmek için bizleri dört duvara mahkum etmek istediğinizi biliyoruz. Kadınların kahkahasına, kaç çocuk yapacağına, hangi saate hangi sokakta olacağına karar vermeye çalışan cinsiyetçi siyaset dili erkek şiddetini cesaretlendiriyor. Kadınlar makul ailenin makul ferdi haline getirmek istiyorsunuz. Gelmeyen kadınları sokak ortasında başka erkeklere öldürtüyorsunuz. Üniformalı Uzman Çavuş Muhammet Recai Işık, Bedriye ışık adlı kadını vahşice katletti.”

Mersin Kadın Platformu kadın cinayetlerine karşı Koşumaku Sokağı’ndan Özgecan Aslan Medyanı’na yürüyüş düzenledi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Fatoş Sarıkaya “Öfkeliyiz, isyandayız, bu cinayet mahalli ülkede güvende değiliz” dedi. Açıklamada şunlar denildi: 

“Mücadelemiz özgürce yaşadığımız, sokaklarda güvenle yürüyebildiğimiz, evlerden, iş yerlerinden, kampüslerden tacizcileri, katilleri yok edeceğimiz, erkek devletinizi alaşağı edeceğimiz güne kadar sürecek.”

Van’da DEM Parti Kadın Meclisi, DBP kadın meclisi ve TJA öncülüğünde Sanat Sokağı’nda kadın cinayetlerine karşı eylem yapıldı. Yapılan açıklamada devlet politikalarının failleri açıkça cesaretlendirdiğini ve şiddete teşvik ettiği belirtildi. Açıklamanın ardından yürüyüşe geçen kadınlar Sanat Sokağından DEM Parti İpekyolu ilçe binasına kadar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin jîyan azadî”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganlarıyla, zılgıt ve ıslıklarla yürüdü.