Öğretmenler tembellik yapıyor(!)

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Sosyal sorunlar/saldırılar
  • |
  • 19 Mart 2012
  • 14:00

(19.03.12) – Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e göre Türkiye'de öğretmenler tembellik yapıyor. Dinçer'in açıklamalarına göre, öğretmenler“yasal çalışma süresinin” altında mesai yapıyor.

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan’ın soru önergesini yanıtlayan Dinçer, Türkiye’de öğretmenlerin “yasal çalışma süresinin” 1808 olduğunu ve OECD ortalamasının 143 saat üzerinde olduğunu belirtti. Dinçer, OECD ortalaması ile Türkiye'dike durumu kuyaslarken “Ülkemizde 180 iş günü veya 38 hafta olan bir eğitim öğretim yılında sat olarak net öğretim süresi ilköğretimde 639, ortaöğretimde ise 567’dir. Bu rakamlar OECD ülkeleri genelinde devlet okullarındaki ortalamanın altında bulunmaktadır. OECD ortalaması; yıllık saat olarak net öğretim süresi bazında ilköğretimde 779, ilköğretim ikinci kademede 701, ortaöğretimde ise 656 saattir” dedi.

Bu verilere dayanarak Türkiye'deki öğretmenlerin çalışma sürelerinin OECD ortalamasının altında olduğunu söyleyen Dinçer, öğretmenlerin çalışma sürelerini az buldu. Dinçer, “Öğretmenin saat olarak okulda bulunma gereken süreye ilişkin veriler kapsamında ise ülkemizde öğretmenler ilköğretimde 870, ortaöğretimde 756 saat okulda bulunmaktadır. Bu veri başlığında OECD ortalaması ilköğretimde 1182, ilköğretim ikinci kademede 1137, ortaöğretimde ise 1137 saat olup, ülkemizdeki öğretmenlerin bu bağlamdaki çalışma süreleri de OECD ortalamasının altındadır” dedi.

Dinçer'in unuttukları

Ancak Dinçer'in konuşma içinde değinmeyi “unuttuğu” birkaç nokta daha var. Dinçer'in az çalıştıklarını iddia ettiği öğretmenlerin maaşları da OECD ortalamsının altında.

OECD Raporu’na göre, Türkiye’de yeni bir ilköğretim öğretmenin maaşı yıllık 25 bin 536 dolar iken, OECD ortalaması 29 bin 767 dolar. Meslekte deneyim arttıkça Türkiye’de öğretmenlerin kazandığı maaş ile OECD ortalaması arasındaki fark giderek artıyor. 10 yıllık bir ilköğretim öğretmeni Türkiye’de 26 bin 374 dolar kazanırken, OECD ortalaması 36 bin 127 dolar. En yüksek ilköğretim öğretmen maaşı ise Türkiye’de 29 bin 967 dolar, OECD ortalaması ise 48 bin 154 dolar. Ortaöğretim öğretmenlerinin Türkiye’de mesleğin başında kazandıkları yıllık gelir ise 26 bin 173 dolar. OECD ortalaması ise 33 bin 44 dolar olarak şekilleniyor. Rapora göre mesleğinin zirvesindeki bir ortaöğretim öğretmeni 30 bin 335 dolar kazanırken bu rakam OECD ortalamasının 23 bin dolar altında kalıyor.

Bunun yanında, Dinçer, öğretmenlerin sözleşmeli ve ücretli çalışma gibi biçimlerle güvencesizliğe mahkum edildiğini hatırlatmayı da “unutmuş.”

Son olarak, Eğitim Fakütesi mezunlarının mesleğe başlama sürecinde karşılaştıkları KPSS gibi engelleri ve çoğunun işsizliğe mahkum edildiğini hatırlatmakta yarar var.