ODTÜ'de öğrenciler mücadeleyi büyütüyor

  • Arşiv
  • |
  • Gençlik Hareketi
  • |
  • 15 Nisan 2012
  • 16:48

(15.04.12) - ODTÜ'de birinci dönemde başlayan yemekhane ve kantin sorunlarına karşı öğrencilerin birlikte hareket ettiği eylemli süreç ikinci dönemde de devam ediyor. İlk dönemde belirli yurt kantinlerinde yapılan kısa süreli eylemlerin ardından, ilk dönemin sonuna doğru İnşaat Mühendisliği Kantin Boykotu bir buçuk aylık bir süre boyunca devam etmiş, bu süreçte boykot Jeoloji Mühendisliği Kantini'ne de sıçramıştı. Bu iki kantin boykotu da kısmi kazanımlarla sona ermişti.

Yemekhane ve kantin sorunlarının büyük ölçüde devam ediyor oluşu, ikinci dönemle birlikte öğrencileri harekete geçirdi. Yemekhanede, yemek fiyatlarından ve kaliteden şikayetçi olan, kantinlerde fiyat ve kalitenin yanında kantincilerin hem öğrencilere hem de işçilere karşı tutumlarından rahatsız olan öğrenciler yaptıkları forumlarla yemekhane ve kantin sorunlarına karşı kampanya başlattı. Kampanyanın ilk adımında, yemekhaneyi kullanan öğrenciler arasında anket düzenleyen öğrenciler, yemekhane sorunlarını ODTÜ öğrencilerinin gündemine taşıdılar. Anketin ardından 28 Mart Çarşamba günü öğlen yemekhanede bir öğünlük boykot yapan öğrenciler, yemeğe alternatif olarak peynirli sandviç hazırlayarak yemekhaneyi kullanan tüm öğrencileri yemek sorunlarına karşı duyarlı olmaya ve birlik halinde hareket etmeye çağırdılar. Daha sonra yapılan forumda, yemekhane sorunlarına karşı kampanya sürecinin, her hafta çarşamba günleri yapılacak eylemlerle devam ettirilmesine karar verildi. Bu çerçevede 11 Nisan Çarşamba Günü öğrenciler tek öğünlük boykotun ardından "Turnikelerden atlıyoruz, ücretsiz yiyoruz" sloganıyla ikinci eylemlerini gerçekleştirdiler.

Yemekhane sorunlarına karşı yapılan bu iki eylem de, öğrencilerin büyük çoğunluğunun katılımıyla gerçekleşti. Eylemlerde konuştuğumuz öğrencilerin büyük bölümü, "Hacettepe'de yemekler 1 TL iken, ODTÜ'de 2.65 TL olması büyük adaletsizlik" görüşünü belirterek, bir sonuç alınmazsa yemekhaneyi kullanan burslu-burssuz tüm öğrencilerin katılımıyla uzun süreli bir boykotun yapılması gerektiğini ifade ettiler. Bu eylemler karşısında rektörün de huzursuz olduğu ve en kısa zamanda öğrencilerle görüşmeyi kabul ettiği öğrenildi. Yemekhane anketlerine katılanların üçte ikisinin "Sonuç alınamazsa boykot yapalım" tercihini seçtiği göz önünde bulundurulacak olursa, öğrencilerin birlikte hareket ettiği bu kampanya sürecinin, rektörlüğü rahatsız etmesi zaten beklenen bir durumdu.

Yemekhaneye karşı eylemler devam ederken bölüm kantinlerindeki sorunlara karşı da öğrenciler arasında birlik olma eğilimi giderek artıyor. Şimdilik, İşletme ve Uluslararası İlişkiler bölümleri kantini ve Hazırlık bölümü kantinlerine karşı, bu iki bölümde de öğrenciler arasında sorunların ortaklaştırılması ve birlikte eylemler örgütlenmesi çalışmaları devam ediyor.

İşletme ve Uluslararası İlişkiler kantinini işleten kişinin tavırları, öğrencileri tehdit etmesi, öğrencilerin tepkisini çekiyor. Ve bu durum yapılacak boykot - alternatif kantin çalışmalarını hızlandırıyor.

Hazırlık bölümü öğrencileri ise anketler hazırlayarak sorunlarını Hazırlık öğrencilerinin gündemine taşıdılar. Bu anket sonuçları göstermektedir ki, hazırlık öğrencileri bir yandan kantinlerindeki yemek fiyatlarından ve kalitesinden şikayetçiler, bir yandan da somut bir adım atılması beklentisi içerisindeler.

Sonuç olarak, öğrencilerin başlattığı yemekhane ve kantin sorunlarına karşı kampanya sayesinde, yemekhane ve kantin sorunları öğrencilerin gündeminde kalmaktadır. Devam eden eylemler ve atılan somut adımlar da öğrencilerin beraber mücadele etme deneyimini geliştirmektedir. Bu gelişim, kantin ve yemekhane sorunlarına karşı rektörlüğün geri adım atmasının ve kazanım elde edilmesinin de önünü açacaktır.

Ekim Gençliği / ODTÜ