Metrobüs yolunda rant kazası

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • İş cinayeti
  • |
  • 16 Temmuz 2012
  • 08:31

(16.07.12) - Metrobüs hattının uzatılması kapsamında yapılan çalışmalarda rantın temel alınması dün yaşanan iş cinayetiyle bir kez daha gün yüzüne çıktı.

İşçilerin hayatları riske atılarak yapılan çalışmalarda en temel iş güvenliği önlemlerinin dahi alınmadığı görüldü. Metrobüs yolunun çökmesi sonrası çalışan işçilere baret dağıtarak göz boyamaya çabalayan belediye yetkilileri yaptıkları açıklamalarla işçi ölümünü meşrulaştırmaya çalıştılar.

Topbaş'tan itiraf gibi savunma

'Olaya üzüldüklerini' ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bunlar şehrin trafiğini rahatlatmak adına aldığımız önlemler. Bunları yapmak zorundayız. Arkadaşlarımla şunu sorguluyorum, bunlar bir mühendislik işidir. Bu kadar ağır parçaları vinçlerle kaldırırken çok teknik çalışmak gerekir. Tedbirlerin alındığından bahsediliyor. Ama bir yerdeki bir dikkatsizlik bir hayata mal oluyor.” diyerek ölüm nedenini işçinin dikkatsizliğine bağladı.

Kaza alanına metrobüsle gelerek görüntüyü kurtarmaya çalışan Topbaş, savunma yaparken suçu da itiraf etti. Şirkete istedikleri zaman dilimine işi yetiştirmesi için baskı yaptıkları bundan dolayı şirketin 24 saat esasıyla aralıksız, trafik alanında çalıştığını söyledi.

TMMOB: Ranta dayalı düzenin iş cinayeti

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla yaşanan kazanın ranta dayalı düzenin iş cinayeti olduğunu vurguladı.

“Basit bir platform sökümünde oluşan 'iş kazası' mimar olan İBB başkanının yönetimindeki 'belediye hizmetleri', teknik kurallardan uzak, çalışanların can güvenliğini önemsemeyen ve yaşamlarını hiçe sayan bir şekilde devam etmektedir. Taşeronlaştırma ve esnek çalışmanın kural haline getirildiği kamudaki bu teknik yetersizlik ve umursamazlık tavrı, denetim sorumluluğunu üstlendikleri alanlardaki vahametin boyutlarını bize anlatmaktadır.” denilen açıklamada iş cinayetini yaratan sebepler sıralandı.

Açıklamada son olarak şunlar söylendi: “TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak her yaşanan iş cinayetinin takipçisi olacağımızı, kamu adına sorumluların yargılanması ve bir daha bu “kazaların” yaşanmaması için çaba göstereceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zeki Aslan da, “Öne insanı koymuyorlar. Bugün siyasi iktidar hayatın her alanını ranta çevirmiş durumda. Bunun bedelini de acı biçimlerde ödüyoruz. Bu alanları denetim dışında tutmak için meslek odaları baskı altında tutulmaya çalışılıyor” diyerek sermaye hükümetinin rant için çıkardığı yasalara ve Kanun Hükmünde Kararnamelere vurgu yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise, “Birkaç gün önce metrobüs durağında göçük meydana geldi, insanlar iki metrelik çukura düştü. Bir işi yaparken çalışanların, çevrenin ve o çevrede yaşayanların da güvenliğini almak gerekiyor. Ancak bunlar bizde yapılmıyor. Bu yaşadığımız acı olayda bu önlemlerin alınmamasının sonucudur” diyerek rant için gözü kapalı süren çalışmaları teşhir etti.

Ağır ve tehlikeli bir iş olan inşaat çalışmasında rant için istenen zamana endeksli çalışma iş cinayetlerine kapı aralıyor. Daha birkaç gün önce aynı bölgede sacla kapatılan çukura yolcuların düşmesi, iş cinayetinin habercisiydi. Emekçilerin 2 metrelik çukura düşmesi sonrası ölüm ya da yaralanma yaşanmaması belediye için üzerinden atlamaya yeterli sayıldı.