"Kürtçe konuştu ama anlaşılamadı..."

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 17 Temmuz 2012
  • 08:55

(17.07.12) - Çoğunluğu avukat 43'ü tutuklu 50 sanıklı "İstanbul 2. KCK davası”, dün Çağlayan Adliyesi'nde başlayan ilk duruşmanın ardından bugün 2. duruşmayla devam ediyor.

Öcalan'ın 36 avukatının da aralarında bulunduğu 50 kişinin yargılandığı davanın 2. duruşmasında da sermaye devletinin Kürt halkına dönük düşmanlığı ve tahammülsüzlüğü açık biçimde gözler önüne seriliyor.

"Kürt halkı savunmasız bırakılmak isteniyor"

Duruşma öncesinde adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan BDP Eş Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, Kürt avukatların Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin ardından Erdoğan'ın hedef göstermesiyle tutuklandıklarını belirtti. "Bu dava savunmaya yöneliktir" diyen Beştaş, Kürt halkının savunmasız bırakılmak istendiğini sözlerine ekledi.

Davanın herhangi bir dava olmadığına dikkat çeken Beştaş, bu davanın Kürt sorunu, tecrit ve siyasi soykırımın bir parçası olduğunu vurguladı.

Davayı takip etmek üzere Avrupa'dan gelen avukatlar grubu adına konuşan Yrus Oschinsky ise, dünyanın hiçbir yerinde avukatların mesleğini yaptığı için yargılanmadığını vurgulayarak bütün duruşmaları takip edeceklerini söyledi.

Açıklamanın ardından avukatlar, "Tutsak avukatlar onurumuzdur!" sloganlarıyla adliye binasına girdi.

Keyfilik ikinci duruşmada da sürdü

İkinci duruşma gergin başladı. Mahkeme başkanının, "Dün talepler alındığı için yeni talep alınmayacak" sözleriyle ortaya koyduğu keyfi tutumu salonda gerginliğe yol açtı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, avukatların söz hakkının ve savunmanın engellendiğini belirtti. "Buna hakkınız ve yetkiniz yok" diyen Kozağaçlı'nın bu tepkisi de dikkate alınmadı.

"Mahkeme kılıç artığı ama halen biz bu kılıcın altındayız"

Tartışmalar üzerine verilen aranın ardından devam edilen duruşmada, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı tüm avukatlar adına söz aldı.

Yeni çıkarılan 6352 sayılı “Torba Yasa” ile ÖYM'lerin tüm yetkilerinin alındığını hatırlatan Kozağaçlı, tüm yetkileri elinden alınan, yetkileri ve çerçevesi olmayan bir mahkemenin yargılama yapamayacığını vurgulayarak mahkemenin “yok hükmünde” olduğunu söyledi. Meslektaşlarının bu mahkeme tarafından yargılanamayacağını ve mahkemenin buna yetkili olmadığını dile getiren Kozağaçlı, "Mahkeme kılıç artığı ama halen biz bu kılıcın altındayız" ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyetinin sundukları tüm talepleri "şekli talepler" olarak gördüğü için daha görüşmeden reddettiğini vurgulayan Kozağaçlı, Anayasa'ya aykırılık talebinin de bu nedenle reddedildiğini söyledi.

Kozağaçlı'nın konuşmasının ardından duruşmaya öğle arası verildi.

Tüm talepler reddedildi

Duruşmanın devamında mahkeme heyeti sanıkların "anadilde savunma", "iddianamenin reddi" ve "anayasaya aykırılık" başlıklarındaki tüm taleplerini reddetti.

2-13 Temmuztarihlerinde Silivri'de görülen KCK İstanbul Ana Davası'nda da mahkeme heyeti, iddianemenin tamamının okunması dışında bütün talepleri reddetmişti.

Mahmeke başkanı: "Kürtçe konuştu ama anlaşılamadı..."

Davanın tutuklu sanıklarından Avukat Mustafa Eraslan'ın savunmasını Kürtçe olarak yaptı.

"Ben avukatım, herhangi bir suç işlemedim. Müvekkilim ile yaptığım görüşmelerden dolayı tutuklandım. Bu dava siyasi bir davadır. Siyasi bir operasyon kapsamında tutuklandım. Müvekkilim üzerinde tehdit oluşturmak için beni tutukladılar. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum" diyen Eraslan'ın sözleri Mahmeke Başkanı Mehmet Ekinci tarafından tutanağa, "Kürtçe bir şeyler söyledi ama anlaşılamadı" şeklinde geçirildi.

Eraslan'ın avukatı Meral Danış Bektaş ise söz alarak, "Ben müvekkilimi anlayamıyorum. En azından benim müvekkilimi anlamam için tercüman atansın. Müvekkillerimizin hiçbiri Türkçe bilmiyor demiyoruz. İstemeyerek de Türkçe öğrendik. Müvekkillerimiz ana dillerinde savunma yapmak istiyorlar. Eğer ana dilde savunma hakkı verilmezse yargılama yürüyemez" ifadelerini kullandı.

İlk duruşmadan yansıyanlar...

'KCK’ adı altında yapılan operasyonlarda tutuklanan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının ilk duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülmeye başlandı.

İlk duruşmada avukatlar, yargılamanın durdurulmasını talep etti. Dava kapsamında 36’sı daha önce Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapmış hukukçu, biri gazeteci olmak üzere toplam 50 kişi yargılanıyor.

İlk duruşmada, yargılananlar adına ortak savunmayı tutuklu Avukat Doğan Erbaş yapmıştı. Haklarındaki "Önderlik Komitesi yöneticilik ve üyeliğini" reddettiklerini söyleyen Erbaş, mahkemeden yargılamanın durdurulması ve anadilde savunma hakkı talep etmişti. Mahkeme heyeti ise, avukatların tüm taleplerini reddetmişti.