'Köle işçilik'te adımlar hızlanıyor

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • 30 Mart 2012
  • 14:02

(30.03.12) – Sermaye örgütleri ve hükümetin gündemindeki sosyal yıkım programının temel ayaklarından biri olan “köle işçilik” uygulamasıyla ilgili somut adımlar atılıyor.

Güvencesiz ve kölece çalışma anlamına gelen düzenlemeyi hayata geçireceklerini duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “iş arayanlarla işçi isteyenleri bir araya getirecek 4 bin iş ve meslek danışmanının yakında Türkiye’ye yayılacağı”nı söyledi. Çelik, (Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası) İNTES ve İŞKUR arasında yapılan “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” imza törenine katıldı.

Uygulamayı “işsizlikle mücadele” ve “mesleki yeterlilik” adı altında gerekçelendirmeye çalışan Çelik, şöyle konuştu: “Bunlardan biri de önümüzdeki günlerde devreye girecek olan iş arayanla işçi arayanı buluşturmak, diyebileceğimiz iş ve meslek danışmanlarının devreye girme meselesidir. 4 bin iş ve meslek danışmanı önümüzdeki bir yıl içerisinde Türkiye’nin dört bir tarafına yayılacaklar ve iş arayanla işçiyi buluşturma konusunda bir seferberlik ilan etmiş olacağız” dedi.
Bugün iş arayan 3 kişiden birinin mesleki yeterliliğe sahip olmadığını vurgulayarak, şunları ifade etti:

“Mesleki eğitim almış insan gücü, işgücü piyasasında en çok ihtiyaç duyulan kesim olmasına rağmen, meslek lisesi mezunlarının istihdamdaki oranı yüzde 7’lerde seyretmektedir. Yani, Türkiye ‘mesleksizlik sorunu’nu aşmak durumundadır. Bunun farkında olan hükümetimiz, son 3 yılda 706 milyon TL kaynak ayırarak 522 bin kişiye mesleki eğitim verdi ve bu konuda ciddi başarılar elde etti. Elimizdeki imkânları mesleki eğitim için seferber etmeye devam edeceğiz.”

İşçi simsarlığı yaygınlaşacak

Sermaye hükümetinin, taslak çalışmasına göre, Türkiye İş Kurumu'ndan izin alınarak özel istihdam büroları kurulacak. Bu bürolar, ellerindeki işçileri geçici olarak ve karşı tarafın ihtiyacını karşılaması için başka patrona devredecek. Geçici iş ilişkisinde işveren, özel istihdam bürosu olacak. İşçi, özel istihdam bürosu ile yazılı sözleşme yapacak. Taslaktaki düzenlemelere göre geçici olarak çalıştırılacak işçi sayısı, o işletmede çalıştırılan işçi sayısının beşte birini geçemeyecek. İşveren, işçiyi şirketine bağlı başka bir işyerinde ya da yapmakta olduğu benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene devredebilecek. Bu durumda, özel istihdam bürosunun aracılığı aranmayacak.

Mevcut durumda kadrolu-taşeron -sözleşmeli-mevsimlik vb. statülerle işçi sınıfını bölen sermaye sınıfı ve devleti, kiralık işçiliği de yasal statü haline getirerek işçiler arasındaki ayrımcılığı ve rekabeti derinleştirmek, ucuz iş gücünü köleliğe çevirmek istiyor.