Kiğılı direnişçi Didem Sorhun:

  • Arşiv
  • |
  • Röportaj
  • |
  • 13 Ekim 2012
  • 16:18

“Direniş benim için bir okul oldu!”

- 20 Temmuz gününden beri bir kadın işçi olarak tek başınıza direniyorsunuz. Bu süreç size ne kattı?

- Direniş gerçekten de benim için bir okul oldu. Fabrikalarda çalışmak zor, şartlar çok ağır. Hele bir de kadın işçi olunca bu daha da zor oluyor. Kadınlar çifte sömürüye maruz kalıyor denilirdi. Bunu kendim yaşayınca gerçekten çifte sömürünün ne demek olduğunu anlamış oldum.

Kiğılı’da ağırlıklı olarak kadın işçiler çalışıyor. Burada sömürüyü, baskıyı, tehdidi, hakareti daha da yakından görebiliyoruz. Fabrikamda erkek işçi kardeşlerimiz de vardı. Onlarla birlikte aynı şartlarda çalışıyorduk. Ama biz kadın olduğumuz için ustanın, müdürün hakaretlerine, tacizlerine maruz kalıyorduk. Bu tamamıyla kadın olduğumuz içindi. Kadın olduğumuz için ses çıkaramayacağımızı düşünüyorlar. Gerçekten böyleydi de. Kadınlara gerçekten çalışan değil de eve ek gelir götüren olarak bakıyorlar. Erkek işçiler ustanın, müdürün hakaretlerine karşılık verebiliyorlar, ama kadınlar seslerini çıkartamıyorlar. Onlar da bu yüzden hakimiyeti kadın üzerinden kuruyor. Ben bunun karşısında durmanın örneğini içerideki kadın arkadaşlarıma gösterdim. Ağlamak, sızlanmak yerine kadınların da baskılar karşısında neler yapabileceklerini gösterdim.

İşten atıldıktan sonra direnişe başladım ve bu süreç benim için çok öğretici oldu. Yeri geldi ailemden de destek alamadım. Güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradım. Polisin tacizlerine, patronun tehditlerine maruz kaldım. Birçok insan “kadın başına böyle işlere neden kalkışıyorsun” dedi. Yeri geldi patronun kışkırtmasıyla içerideki arkadaşlarımdan da destek göremedim, hatta saldırmaya kalkanlar dahi oldu. Ama ben haklılığımı biliyorum. Bu yüzden de direnmekten vazgeçmiyorum.

Ben tek başına da olsa bir kadın olarak direnmeyi Emine Aslanlar’dan, Türkan Albayraklar’dan öğrendim. Benim direnişimin de tüm kadın işçi kardeşlerime örnek olmasını istiyorum. Yüzyıllardır bizi kadın olduğumuz için işe yaramaz gören zihniyete karşı bütün emekçi kadınları hem emek sömürüsüne hem de kadının ezilmişliğine, kadını meta gibi gören zihniyete karşı mücadele etmeye çağırıyorum.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece