Kenya'da 250 bin öğretmen grevde

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Eylül 2012
  • 06:00

(21.09.12) - Afrika'nın doğusundaki Kenya'da kamu emekçilerinin grevi üçüncü haftasına girdi. Şimdiye kadar hükümet temsilcileri ve sendika arasında yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadığı gibi; grevdeki kamu emekçilerine yönelik baskılar artıyor.

Devlet okullarında çalışan öğretmenler, tam bir yıl sonra bir kez daha, 3 Eylül günü greve gitti. Talepleri yine devletin eğitim kurumları ve çalışanlar için gerekli olan bütçeyi ayırmaması.

Büyük çoğunluğu Kenya Öğretmenler Ulusal Birliği (Kenya National Union of Teachers KNUT) sendikasına üye 250 bin öğretmen greve katıldı.

2003 yılında ilkokul ve 2008 yılında orta dereceli okulların parasız hale getirilmesi Kenya eğitim sistemini oldukça zora soktu; okullar için kamu ödemelerinde düşüş oldu ve bu da öğretmen sayısının azalmasına neden oldu. Diğer taraftan ise öğrenci sayısında yaşanan patlama nedeniyle öğretmenler sınıflarda 100 üzerinde öğrenci ile ders yapmak zorunda kaldı.

Öğretmenlerin grevi iki sendika arasandaki mücadelede şekilleniyor. KNUT sendikası 2 haftanın sonunda mücadele yolunu seçerken ve baştan beri yüzde 300'lük ücret artışı talebinden taviz vermezken; Kenya Union of Post-Primary Education Teachers KUPPET sendikası ise yüzde 100'lük ücret artışını kabul ediyor. Sendikalar ayrıca öğretmen aylıklarının diğer kamu emekçilerinin aylıkları ile eşitlenmesini de talep ediyorlar.

6 Eylül'de, üniversitelerde çalışan personel, maaşlarının yükseltilmesi talebi ile iş bıraktı. Hükümetin grevin başlamasından hemen sonra yaptığı ücret artışı önerisi ile yüksekokul öğretmenlerinin bir grubunun işlerinin başına dönmesini sağlama çabaları, sendika tarafından hükümetin kendileriyle alay ettiği ifadesiyle reddedildi.

Doktorlar da grevde!

Kenya'da daha iyi çalışma koşulları için sadece eğitim emekçileri mücadele etmiyor. Sağlık sektöründe de işçi ve emekçiler sadece ücret artışı talapleri için değil, işyerleri için daha iyi donanım talepleri ile eylemdeler.

Ağustostan bu yana asistan doktorlar staj dönemlerinde daha iyi ödeme talepleriyle grevdeler. Geçtiğimiz hafta başında ise hastanelerde çalışan doktorların grevi sağlık sektöründeki sınıf mücadelesini rayına oturttu. Şu an hastanelerde sadece zorunlu tıbbi hizmet veriliyor. Doktorlar hastanelere daha fazla ödenek ve yeni sağlık kurumlarının açılmasını talep ediyorlar. Sendika ve hükümet arasında geçtiğimiz yıl yapılan anlaşmada 200 yeni doktorun alınmasına karar verilmişti. Buna karşı sadece 57 doktor işe alındı. Grevdeki sağlık emekçileri kamu paralarında yapılan yolsuzluğu da protesto ediyorlar. Sendikalar, doktorların uzmanlık kursları için ayrılan paraların garip bir şekilde kaybolduğunu ifade ediyorlar.

Sendikalar ve hükümet arasındaki görüşmeler şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlandı. Doktorlar ve öğretmenler protestolarını sürdürmekte kararlılar ve anlaşmaya varılamaması durumunda önümüzdeki haftasonu protestolarını yeni eylem biçimleri ile sürdüreceklerini açıkladı. Üniversite personeli de tüm korkutma ve sindirme çabalarına rağmen eylemlerine devam edeceklerini bildirdi.

Hükümet temsilcileri ise yaptığı açıklamada iş mahkemesinin grevi illegal kabul ettiğini ve pazartesi günü işbaşı yapılmaması durumunda işten çıkarılacaklarını açıkladı. Doktorlar ve öğretmenler politikacıların açıklamalarını reddederek, taleplerinin meşru olduğunu ve öğrencilerin ve hastaların sırtından protestolarını sürdürmediklerini ifade etti.