Kemal Türkler mezarı başında anıldı!

  • Arşiv
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 20 Temmuz 2007
  • 09:57

(20.07.07) - DİSK’in kurucusu olan Kemal Türkler’in katledilişinin üzerinden 27 yıl geçti. Kemal Türkler‘in katledilişinin 27. yılında, 20 Temmuz günü Topkapı mezarlığında mezarı başında DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar, ve demokratik kurumların destek verdiği eylemle bir anma etkinliği yapıldı. 22 Temmuz günü seçimlerin olmasından dolayı anma etkinliği 2 gün öne alınarak bugün gerçekleştirildi.

Saat 11.00’de Topkapı Mezarlığı önünde toplanan kitle mezarın başına kadar sloganlarla yürüdü. Yürüyüşün en önünde Kemal Türkler’in resmi, arkasında ise  “Unutmayacağız” şiarlı pankart taşındı. Yürüyüşte Birlik Dayanışma Hareketi pankartla katılırken, TÜM-İGD’de flamalarıya katıldı. Eyleme 250 kişi katıldı.

Yürüyüş ve anma boyunca “Kemal Türkler aramızda!”, “Kemal Türkler ölümsüzdür!” ve “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Kitle mezar başına geldiğinde ilk olarak DİSK Genel Sekreteri Musa Çam konuştu. Musa Çam anmaya katılanları bağımsızlık ve demokrasi önderi diyerek Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, iş kazasında ölen işçiler ve Kemal Türkler şahsında bütün demokrasi ve bağımsızlık savaşçıları için saygı duruşuna çağırdı.

            “Onun düşünceleri yaşıyor, yaşatacağız”!...           

Saygı duruşunun ardından Kemal Türkler’in ailesi adına avukatı Rasim Öz bir konuşma yaptı.

Yapılan konuşmada, “Kemal Türkler’in yokluğunda bugün ülkemiz sahte seçim sürecine girmiş bulunuyor. Bu seçimde burjuva patıleri yarışacak. Yarışacak olan burjuva partillerinin hepsinin pogramları artık birbirine benzemektedir. İşçi sınıfının partisi ise hala yasaklı ve işçi sınıfı hala Kemal Türkler’in bıraktığı gibi örgütlü değil ne yazık ki. Kemal Türler’in katilleri korunmaya hala devam ediliyor ve bu katiller bugün meclise girebiliyor. Biz işçi sınıfının dostları hiç bir zaman umudumuzu kaybetmedik. Onun düşünceleri yaşıyor, onun düşüncelerini yaşatacağız” dedi.

“Devlet katilleri berat ettiriyor”!...

Dahha sonra Birleşk Metal Sendikası Genel Başkanı bir konuşma yaptı.

Serdaroğlu, yaptığı konuşmada, “27 önce yaşadığımız acıyı bugün hiç eksilmeden aynı şekilde yaşıyoruz. Biz yüzyıllarda geçse bu acıyı yüreğimizde taşıyacağız. Bugün burada geçen seneden daha kalabalığız, gelecek yılda daha kalabalık olacağız, çünkü onun sendikal anlayışına ve mücadelesine daha çok ihtiyacımız var. Bugün iki sınıf arasındaki kavga her zamankinden daha şiddetli devam ediyor. Kemal Türkler bize her zaman kavgada dik durmayı öğretti. Biz de sendikamız olarak işçi arkadaşlarımıza onun öğretilerini öğretiyoruz.

Şimdi biz burada iki acıyı bir arada yaşıyoruz. Diğer acımız ise devletin katilleri berat ettirmesidir. Bugün Kemal Türkler saygıyla anılıyor ama onların katilleri halklamızın gözünde nefretle anılacaktır. Kemal Türkler’in düşüncesi yüzyıllarca yaşayacaktır.” dedi.

“Yasalara sığınmadan sendikal mücadeleye  devam edeceğiz”!..

En son olarak DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi bir konuşma yaptı.

Yapılan konuşmada, “Bugün DİSK’in kuruluşunun 40. yılında, kurucusunu ise aramızdan ayrılışının 27. yılındayız. 1 Mayıs 1977 katliamının 30. yılında bize boyun eğdirilmeye çalışıldı ama biz orada boyun eğmedik gücümüzü gösterdik.” dedi.

Süleyman Çelebi’nin yaptığı konuşmadan sonra anma eylemi sona erdi. Mezara, Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karaca, Tekstil İşçileri Sendikası, DİSK, Birleşik Metal Sendikası ve SHP Başkanı Murat Karayalçın çelenk gönderdi.

Kemal Türkler kimdir?

Denizli doğumlu olan Kemal Türkler 1947 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim hayatına başladı. Öğrenciliğe başladığı yıl Bakırköy’de kurulu Emayetaş Fabrikası’Nda çalışmaya başladı. Ancak 2 yıl sonra maddi zorluklardan dolayı öğrenim hayatını yarıda kesmek zorunda kaldı.

Aynı yıllarda sendika çalışmalarına da başladı. 1951’de daha sonra Türkiye Maden-İş adını alacak olan Demir ve Madeni Eşya İşçileri Sendika’sına üye oldu. Söz konusu tarih itibariyle ölümüne dek sürekli olarak işçi sınıfının sendikal mücadelesi içerisinde aktif bir rol oynadı. 1961 yılında aynı zamanda TİP’in de kurucularından olan Türkler, Türk-İş’in sendikacılık çizgisine karşı mücadeleyi DİSK’in kurulması sürecine taşıdı. DİSK içerisinde de yıllarca aktif mücadeyi sürdüren Türkler 22 Temmuz 1980 sabahı sendikaya gitmek için evden çıktığı sırada uğradığı bir silahlı saldırı sonucunda öldürüldü.

Kızıl Bayrak/İstanbul