Kartal'da 1 Mayıs etkinliği

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 22 Nisan 2012
  • 17:16

(22.04.12) – Kartal BDSP, 1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde bugün bir etkinlik gerçikleştirdi. “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarıyla yapılan etkinlik daha önce piknik biçiminde kurgulanmış olmasına rağmen hava muhalefeti nedeniyle Kartal İşçi Kültür Evi'nde salon etkinliği olarak yapıldı.

Etkinlik salonunda, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir!” şiarının ve parti şehitlerinin yer aldığı ozalit, “Çelik aldığı suyu unutmuyor, zaman devrime akıyor! / Kızıl Bayrak” pankartı ve “Kapitalist sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete karşı mücadele alanlarında buluşalım! / BDSP” ozaliti asıldı. Ayrıca, geçmiş 1 Mayıs eylemlerinden karelerin yer aldığı resimler sergilendi. Salonda Habip, Ümit, Hatice ve Alaattin yoldaşların resimleri ve kızıl bayrakların yer aldığı parti şehitleri köşesi hazırlandı.

Etkinlik, başta Hatice Yürekli yoldaş şahsında devrim ve sosyalizm davasında şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından BDSP tarafından hazırlanan 1 Mayıs sinevizyonu gösterildi. Sinevizyon etkinliğe katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.

BDSP: 1 Mayıs’ta Taksim’e!

Sinevizyonun ardından, BDSP adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada, 2012 1 Mayısı'nda kapitalist sömürüye, emperyalist saldırganlığa, faşist baskı ve teröre karşı alanlara çıkılacağı belirtildi. Son dönemde artan saldırılara değinilen açıklamada Newroz sonrasında devreye sokulan tutuklama terörüne dikkat çekildi.

1 Mayıs’ın tarihi ve Türkiye’de 1 Mayıs süreci ile ilgili bilgi verilen konuşmada 1 Mayıs’ın sınıfsal, devrimci ve enternasyonal özüne vurgu yapıldı.

Taksim'in sert mücadelelerle kazanıldığı ve 2012 1 Mayıs’ında Türk-İş ve Hak-İş’in Taksim’den kaçtığı söyleyenen konuşmada, iki konfederasyonun düzenin Taksim’i 1 Mayıs’a kapatma planına destek verdikleri ifade edildi. Konuşma, Taksim 1 Mayısı’na BDSP pankartı arkasında katılma çağrısı ile sona erdi.

Hatice Yürekli anıldı

BDSP konuşmasının ardından TKİP Kurucu Üyesi Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli için bir anma yapıldı. Hatice Yürekli'nin hayatını anlatan bir metnin okunmasının ardından bir şiir dinletisi sunuldu.

Düşlere Umut adlı müzik grubunun söylediği şarkılardan sonra da direnişçi işçiler adına konuşmalar yapıldı.

“Direnişimiz tersane patronlarını rahatsız etti!”

İlk olarak Elta direnişçisi Zeynel Kızılaslan bir konuşma yaptı. Kızılaslan, Elta işçilerinin kölece çalışma koşullarına değindi ve iş cinayetlerinin, kuralsız ve kölece çalışmanın hüküm sürdüğü tersanelerde, komiteleşerek mücadele kararı aldıklarını söyledi. 21 gün süren Elta direnişinin tersane patronlarını huzursuz ettiğini vurgulayan Kızılaslan, kararlı ve militan bir direniş sergiledikleri için direnişlerinin kazanımla sonuçlandığını ifade etti.

Kızılaslan, iş cinayetlerine, kölece çalışma koşullarına karşı bundan sonrada mücadele edeceklerini belirterek1 Mayıs’ta tersane işçileri olarak alandaki yerlerini alacaklarını söyledi.

“Hatice’nin yoldaşlarının verdiği güçle kazandık!”

Ardınan Maltepe Belediyesi direnişçi işçilerinden İlhan Yıldırım bir konuşma yaptı. Maltepe Belediyesi patronunun işçilere dayattığı kuralsız çalışma koşullarına karşı sendikalaşma çalışması yürüttüklerini anlatan Yıldırım, süreç içersinde 9 işçinin işten atıldığını ve belediye önünde direnişe geçtiklerini söyledi.

Direniş boyunca süren zabıta ve polis saldırılarına değinen Yıldırım, direniş alanıyla kendilerini sınırlamadıklarını belirterek, taşeron işçileri kurultayını örgütlediklerini ifade etti. 1 Mayıs’ta taşeron işçiler pankartı arkasında yürüyeceklerini belirten Yıldrım, Hatice’nin yoldaşlarının direnişin yanında olduklarını ve onların verdikleri güçle kazandıklarını söyledi.

MİB: 1 Mayıs’ta Taksim’e!

Ardından, Metal İşçileri Birliği adına bir konuşma yapıldı. Bosh sürecine değinilen ve metal işçilerinin örgütlenme arayışı içersinde olduğunun belirtildiği konuşmada, 1 Mayıs’ta Metal İşçileri Birliği saflarında Taksim’e çağrı yapıldı.

Metal İşçileri Birliği adına yapılan konuşmanın ardından, Düşlere Umut müzik grubu tekrar sahneye çıktı. 1 Mayıs marşı hep bir ağızdan söylendi.

Etkinlik, devrimci işçi Alaattin Karadağ’ın 19 Kasım 2009 Esenyurt’ta katledilmesine ilişkin davanın 27 Nisan’da görülecek duruşmasına ve 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağrı yapılarak sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal