İş cinayetinin yankıları sürüyor

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • 14 Mart 2012
  • 10:39

(14.03.12) - Esenyurt'ta yaşanan işçi katliamı ile ilgili sermaye devletinin yetkilileri arka arkaya açıklama yaparak kendilerini aklamaya çalışıyor.

Çelik "yasasızlıktan" şikayetçi

Sermaye devletinin bakanından belediye başkanına herkes topu diğerine atıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Türkiye'nin müstakil İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na acil ihtiyacı bulunduğunu” söyleyebiliyor. Kendi sorumluluk alandıdaki yasanın gecikmesinden şikayet etse de geçmiş dönemlerde aynı durumun tersanelerdeki yansımaları hala hatırımızda. Tersanelerde de yoğun iş cinayetleri üzerine yasal düzenleme ihtiyacı vurgulanmış, sonrasında para cezasını öngören düzenlemeler yapılmıştı. Şimdi aynı ifadelerle "yasal düzenleme" ihtiyacı savunuluyor.

Topbaş: Çadır devri çoktan geçti

Katliamla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bir açıklama yaptı. Topbaş, “İstanbul'un çadır devrini çoktan geçmiş olması gerektiğini” belirtti.

“Artık Türkiye ve İstanbul herhangi bir 3. dünya ülkesi gibi değil, yani çadırlarda, derme çatma barakalarda insanlar barındırılmaz” ifadesini kullandı. Topbaş, “Şantiyelerde işçilerin yaşam alanları ve barınması gibi konuları düzenleyen bir yönetmeliğin bulunmadığını ifade ederek, bu niteliklerin firma yetkililerinin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu” söyledi. “Ankara ziyaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a da aktaracağını, burada bunu yasanın bir kenarına koymak lazım. Şantiye düzenlemesinin de bir kriter getirmek gerekiyor” diyerek kendi sorumsuzluklarını gizledi. Belediyelere ve devlete ait şantiyelerde dahi taşeronlar çadır kullanırken bu açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır.

Marmara'ya yalnızca 30 müfettiş

On binlerce şantiye ve sanayi tesisinin, müfettiş yetersizliği sebebiyle iş güvenliği açısından yeterince denetlenemediği açıkça görülüyor. Türkiye'de inşaat sektörü ve sanayinin kalbi durumunda olan Marmara Bölgesi'nde sadece 30 iş müfettişi görev yapıyor.

Marmara Bölgesi'ndeki 30 iş müfettişinin görev sınırları içinde, irili ufaklı 10 bin müteahhitlik şirketi faaliyet gösteriyor. Sadece bu sayı orantısızlığı bile devletin işçi ölümülerine kayıtsız olduğunun göstergesidir.

Müfettiş mekanizması işlese dahi iş cinayetleri sürecektir. Çünkü iş, müfettişlerinin hazırladığı dosyalarlarla bitmiyor. Birçok kapatma kararı, kaymakamlıklar tarafından uygulanmıyor. Böylece müfettişlik mekanizması fiilen ortadan kaldırılıyor.

İstanbul Esenyurt'ta 11 işçinin çadır yangınında hayatını kaybettiği şantiyenin taşeron firmalarından Kaldem Yapı'nın diğer şantiyesinde de işçilerin naylon çadırlarda yatırıldığı ortaya çıktı. İnşaat sektöründe standart olan çadır uygulaması “yasal boşluklar” mazaretiyle her yerde kullanılıyor.