Hollanda'da seçimler tamamlandı

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 15 Eylül 2012
  • 11:10

(15.09.12) – Hollanda'da “Kunduz planı” üzerinden başlayan tartışmalar, burjuva hükümeti yıktı. 150 Sandalyeli Hollanda parlementosunda hiçbir parti salt çoğunluğu sağlayamadı. Aşağıda görüldüğü gibi orta-sağ ve orta-sol partiler oylarını büyük ölçüde artırdı. Toplam sandalye sayısı “kunduz yanlısı” ve “kunduz karşıtları” olarak yarı-yarıya bölündü.

“Kunduz” planıyla yıkılan hükümet erken genel seçim kararı alıp emekçileri plana katabilmek için seçimlere gitti. Ne var ki sonuç çok da parlak görünmüyor. Meclis yeniden yamalı bohçaya döndü. Sağ kendi içinde “kunduz planı” doğrultusunda parçalı kalırken sol partiler de kendi içinde kunduz planı doğrultusunda parçalı.

Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri kunduz planı konusunda sert mücadelede kararlı görünüyor. Bu karalılığı sandıkta da gösterdiler. Yıkılan koalisyon hükümetinin başı olan VVD'nin oylarını artırması ise seçim kampanyası döneminde herkese 1000 Euro karşılıksız destek verilmesini söylemesi gibi vaatlerine dayanıyor.

Oyların sandığa yansıması...

2010 yılında seçmenlerin %77'si sandığa giderek oyunu kullanmıştı. 2012'de seçmenlerin %75'i sandığa giderek oyunu kullandığı açıklandı.

Bir önceki hükümetin birinci ortağı olan VVD oylarını büyük ölçüde artırmış, ikinci koalisyon ortağı CDA büyük oy kaybetmiştir. Koalisyon hükümetine dışardan destek veren ırkçı parti PVV de büyük oy kaybederek oylarını orta sağ partiye kaptırmıştır.

Kunduz koalisyonu olarak bilinen partiler;

VVD, CDA, D66, GL, CU iken VVD ve D66 bu partiler ararasında oylarını artıranlar oldu diğerleri ciddi oranlarda oy kaybetmişlerdir.

Aşağıdaki tablo 2010 ve 2012 seçim sonuçları sandalye dağılımıdır.

Burjuva siyasetin ahlaki çürümesi seçime yansıdı

Seçim günü daha henüz oyların tamamı sayılmazken sadece görünürde oylarını artırdığnı gören düzen partilerin bir anda seçim öncesi karalama söylevlerini bir yana bırakarak birbirini medya karşısında arayarak kutlama görüntüleri vermesi tamda burjuva çürümüş kültürün somut bir örneği oldu. Seçim öncesi süreçte kunduz planını destekleyen partilerin ve de plana karşı olan partilerin bundan sonra ne yapacakları merak konusu. Oy kaybeden partiler yaptıkları iç değerlendirmelerde bu konuda kamuoyuna hiçbir bilgi vermiyorlar. Dün (14 Eylül) ilk olarak VVD ve PvdA kurmayları birlikte kuracakları koalisyon hükümeti için görüştü. Hükümet için görüşmeler sürüyor.

Olası kualisyon senaryoları söyledir :

Kunduz koalisyonu : VVD, CDA, D66, GL, CU : 75 sandalye,….

Sol : PvdA, SP, D66 ve GL : 69 Azınlık hükümeti

Mor : VVD, PvdA ve D66 : 91 sandalye,….

Ulusal hükümet : VVD, PvdA ve CDA : 92 sandalye,….

Liberal ve sol : VVD ve PvdA : 79 sandalye,….

Yukarıda da görüldüğü gibi olası koalisyonlar durumunda hepsinde de bir çıkmaz var. Kunduz planıyla yıkılan hükümet ya bu planı hayata geçirmekten vazgeçecek ya da belli bir süreliğine rafa kaldıracak.

Yukarıdaki olası koalisyon seneryolarında PVV ırkçı parti dışında tutuluyor. Hem bu parti hem de diğer partilerden bazıları bu partiyle birlikte çalışmayacaklarını seçim öncesinde kamuoyu önünde söylemelerinden dolayı henüz bu söylevlerine bağlı kalıyorlar.

İşçi ve emekçiler cephesinden seçim...

FNV Sendikası 8 Eylül 2012'de Eindhoven, Rotterdam ve Amsterdam'da binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla Kunduz planını protesto etti, “Kunduz karşıtı sol partilere oy verin” çağrısı yaptı. Olası Kunduz koalisyonu partilerinin kazanması ve planı hayata geçirmeleri durumunda mücadelelerinin sertleşerek süreceğini her firsata yazılı ve sözlü söylemişlerdi.

Görünen o ki, kriz derinleşiyor ve krizin faturası işçi ve emekçilere ödetilmek isteniyor. Yeni saldırı paketleri işçi ve emekçileri bekliyor. Ya direnerek bu saldırıyı püskürtürler ya da burjuvazi işçi ve emekçileri ulusal, dinsel, yerli-yabancı gerici yapay söylevlerle parçalayıp saldırı paketlerini hayata geçirecek.

Kızıl Bayrak / Hollanda