Hatice Yürekli mezarı başında anıldı

  • Arşiv
  • |
  • Kategori yok
  • |
  • 23 Nisan 2010
  • 19:55

“Bir işçi kızıydı
Sınıfı da safı da netti
Gözleri koyu elaydı
Kaşları kalem çaktı
Düşenleri çağırmadı
Gelenlere bağırmadı
Daldı düşler sokağına
Yürüdü arkasına bakmadan”

Orhan Saygınar

(23.04.10) – TKİP Kurucu Üyesi ve Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli ölümünün 9. yılında mezarı başında gerçekleştirilen etkinlik ile anıldı.

Hatice Yürekli bundan 9 yıl önce hücre saldırısına karşı başlatılan Büyük Zindan Direnişi’ne katılmış ve 22 Nisan 2001 tarihinde ölümsüzlüğe uğurlanmıştı. TKİP Kurucu Üyesi Yürekli, 23 Nisan günü dostları ve yoldaşları tarafından Buca Kaynaklar Mezarlığı’nda gerçekleştirilen etkinlik ile anıldı. Saat 13.00’te mezarlıkta toplanan BDSP’liler “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmez!” şiarlı pankartı taşıyarak sloganlar eşliğinde Yürekli’nin mezarına yürüdüler. Mezar başına gelindiğinde anma programına geçildi.

Anma, Hatice Yürekli ve Büyük Zindan Direnişi şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından BDSP adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada Hatice Yürekli’nin 60’lar gibi sosyalizmin prestijinin yüksek olduğu ya da 70’ler gibi kitlesel mücadeleler dönemlerinde değil 12 Eylül karanlığı ve umutsuzluğu yıllarında siyasal mücadeleye atıldığı vurgulanarak 11 yıl boyunca sürdürdüğü örgütlü mücadele anlatıldı. Bugün Hatice Yürekliyi anlamanın örgütlü mücadeleyi fabrika-fabrika, hücre-hücre büyütmekten geçtiği ifade edildi. Konuşma “Sesin olup seni haykıracağız!” sözleri ile son buldu.

Program Yürekli’nin en sevdiği şiir olan “Sen yürürsün rüzgar yürür” adlı şiirin okunması ile sürdü. Şiirin ardından Hatice Yürekli’yi tanıyan bir yoldaşı, ona yazdığı şiir ve mektubu okudu. Hatice Yürekli ile tanışma sürecini ve onun katıldığı zindan direnişi dönemini anlatan mektup şu sözlerle son buldu: “Kaç yıl geçerse geçsin işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’a hazırlandığımız şu günlerde, senin şahsında ölüme meydan okumuş tüm devrim ve sosyalizm şehitlerini anacağız. Andolsun.”

 Anma hep bir ağızdan söylenen türkü ve marşlar ile sürdü. Hatice Yürekli’nin en sevdiği türkü olan “Bir görüş kabininde” de onun anısına seslendirildi. Söylenen devrimci marşların ardından anma, devrimcileri anmanın onları idealize ederek övmekten değil, devrimci mücadeleyi yükseltmekten geçtiğinin belirtilmesi ile son buldu. 1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a uzanan emeğin baharını örgütleme çağrısı yinelenerek “Yürekli’ye sözümüz devrim olacak!” denildi.

Anma boyunca “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmez!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz!”, “Habip, Ümit, Hüseyin, Alaattin, Hatice yoldaş ölümsüzdür!”, “Marks, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları öfkeyle atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir