'Hastalanan' dünyanın mutsuz çocukları... – Nihal Kemaloğlu

  • Arşiv
  • |
  • Basın
  • |
  • 22 Aralık 2012
  • 06:42

‘Hastalanan' dünyanın soğuk kalbinden çıkan mutsuz çocuk, gidip geçen hafta ABD'de bir ilkokulda başka çocukları vurdu.
Evinde silah koleksiyonu bulunan ana okulu öğretmeni olan annesi ilk kurbandı ve Adam Lanza'nın kullandığı 100 mermi kapasiteli AR-15 tipi otomatik tüfek katliam sonrası hafta sonu sadece Colarado'da 4 binden fazla satış yaparak 20 yılın rekorunu kırmıştı.
İhtiraslı kapitalizm işte böyle bir histeri yaratır 20 tane küçük çocuğu darmadağın eden otomatik tüfeği yok sattırırken dönüp 20 yaşındaki Lanza'yı nörolojik-psikiyatrik 'icat' hastalık etiketleriyle damgalardı.
Savaş endüstrisinin AR-GE artığı teknoloji ürünleri tarihin ilerlemesine sayan ve bu ürünlerle on-line hemhal oldukları yüzeysel Amerikan yapım eğlenceli/uyuşturucu popüler kültürle dünyayı kavramaya çalışanlar için elbette Lanza otistik, annesi de paranoyaktı.

Hastalanan kim ?

Ama sakın hasta olan 'akıp giden adaletsizlik tarihiyle' tek bir ahlaki zafer kazanamayan ve içinde taşıdığı 'barbarı' gittiği her yere götüren silah sanayii ve iletişim kültürü kırması Batılı kapitalist akıl olmasın... 
Kendilerine düşman bir dünyada yaşadıklarına inandırılan milyonlarca Amerikalı 270 milyon silahı evde istiflerken, domuz gribi salgını, Bin Ladin mitolojisi ve 'şahsileştirilmiş' Sandy Kasırgası'nın aynı anksiyeti yaşattığı toplumun 4 milyon Vietnamlı'nın öldüğü savaştan 40 yıl sonra hala 100 bin Vietnamlı'nın hayatını kaybettiğine inanmaları normal miydi?
Irak'a, Afganistan'a 'uygarlık götürürken' öldürülen, sakat kalan Felluce'de genetik hasarı kuşaklar boyu taşıyacak milyonlarca sivil, çocuk sömürgeci demokrasinin yol kazası mıydı ya da tüm yerküreyi avucunun içine alan savaş kültürünün light 'en başarılı, en çok kazanan, en güçlü, en popüler' formlarıyla gündelik hayatı kuran kitlesel kültürün ana yurdunda katliama giden Lanza da kendini 'başarısız, kaybeden bir görünmezim' diye mi tanımlıyordu?
Bu yüzden mi Glock marka 'hayalet' tabanca ve otomatik tüfeğiyle, hayatın gerçekliğini filtre eden digital görüntülerden 'gerçek acının bittiğine inandırıldığı dünyada' kurbanlarına 'simülasyon ölüm' dağıtmaya karar vermişti...

Trajik olanı duyamayanın trajedisi

Batılı ülkelerin dışında kalan dünya halklarına doğru doğrulttukları bu hegemonik kültürel 'silah da' arada sırada üretim hatası yapıp elde patlıyor...
Ve genellikle sessiz, içe kapanık çocukları bilgisayarlarını kapatıp, usulca silahlarını alıp, kendi varoluşlarını ölümcül biçimde 'görünür' kılıyorlardı. Çağımızın trajik gerçeğinden abartılı 'güvenlikle' ihtimamla korunan ülkelerin trajedisi de böyle kuruluyordu.
Okul katliamı ertesi ABD'de 500 bin kişi sevdiklerine Noel hediyesi almak için silah satış reyonlarına hücum ederken geçen yıl Norveç'te 77 kişiyi öldüren Neo-Nazi Breivik de 18 yaşın altında hayranları arasındaki popülerliği ve aldığı mektuplarla haber oluyordu.
Hastalanmış dünya insanın gerçekliğini ve ahlaki varlığını hanidir popüler-eğlenceli tüketim kültürüne 'mal' yaparsa çocuklar da 'Hero'larını bu kültürün kisch referanslarıyla seçerlerdi...

Akşam / 22.12.12