“Gerekirse bedel ödeyeceğiz”

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Röportaj
  • |
  • 26 Temmuz 2012
  • 13:16

(26.07.12) - Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi'nin örgütlü olduğu Yücel Boru fabrikasından bir işçi ile 2012-2014 MESS Grup TİS sürecine yönelik hazırlıklar, sözleşmeden beklentiler ve izlenmesi gereken mücadele hattı üzerine konuştuk…

“Biz yolumuza bakacağız”

-Yücel Boru fabrikasında 2012-2014 MESS Grup TİS süreci ile ilgili hazırlıklar ne durumda?

Sözleşmeye dair çalışmalar başladı. Geçen hafta 30 kişilik bir seçim yapılacağı söylendi, öncelikle gönüllü olanlardan oluşturulacağı belirtildi. Örgütlenme çalışmaları devam ediyor. Bu sene zorlu geçeceği söyleniyor. MESS rövanş alacak gibi duruyor. Geçen dönem MESS'i aradan çıkardık, işverenin kaybı büyük oldu. MESS üzerimize gelecek. Zorlu geçecek.

Sendikalara yetki verilmedi daha. Yetki yok, bu da ayrı bir sıkıntı. Yetkinin alınıp alınamayacağı belli değil. Alınıp alınmayacağına bakmayacağız. Yetkiniz yok denebilir. Bakanlık, yasa çıktıktan sonra yetkiyi vereceğini söylüyor, grev hakkı gasp edildikten sonra yetki verilecek gibi. İşveren veya MESS masaya otursun fark etmez. Biz yolumuza bakacağız. İş bırakmaksa iş bırakmak. Gerekirse bedel ödenecek. 

-Bu sözleşme sürecinden işçiler ne bekliyor?

İşçiler bu sözleşmeden beklenti içindeler. Geçen dönemden daha fazlası isteniyor. Aslında işçiler kıdem tazminatının kaldırılması vb yasaların ne olacağını daha fazla düşünüyor. Çıkartılmaya çalışılan yasalar da sıkıntı yaratıyor. Kaybedilirse kazanma şansı yok. Kazanmak için bedeller ödenmiş. Biz işçiler için çok büyük bir kayıp olur.

-Kıdem tazminatına dönük saldırı ile ilgili yapılan eylemlere fabrikanın katılımı nasıldı?

DİSK'in eylemleri çerçevesinde kıdem tazminatı ve torba yasa ile ilgili burada da eylemler gerçekleştirildi. Gebze merkezde yürüyüş ve basın açıklaması oldu. Fabrikada yürüyüş oldu, kokart taktık. İmza kampanyası yapıldı. Kıdem tazminatını geçen sene çıkartmak istediler, tepkiler sonucunda çıkartılmadı ama bu sene devlet kararlı duruyor. Kazanılmış haklara büyük bir saldırı.

-Sözleşme açısından öne çıkan talepler nelerdir?

Öncelikle iyi bir zam ve elimizde olan hakların korunabilmesi. Kazanılmış haklarımıza sahip çıkmak gerekli. Kiralık işçi bürolarını istemiyoruz, kadrolaşmanın ortadan kalkmasını istemiyoruz. Taşeronlaştırmayı istemiyoruz. Bizim fabrikada, kaynak, bakım ve onarımda taşeron var. Yükleme bölümü tamamen taşeronda. Üç sene kadar ben de taşeronda çalıştım. Taşeron, mesai ücretlerinin yarısını alıyor. Üretimde şu an taşeron yok ama yeni yasalardan sonra kadro kalmayacak, taşeronlaştırma üretime de yansıyacak. Fabrikada kimsenin kadrosuz ve sendikasız çalışmasını istemiyoruz.

“Güçlendik”

-Bosch ve Cengiz Makine'de yaşanan sendika değişikliği fabrikada nasıl bir etki yarattı?

Birleşik Metal'e geçilmeden önce bir senelik bir çalışma yapılmış. Bu süreçten bizlerin haberi yoktu, bizim için birden ortaya çıkmış oldu. En son yaptığımız sözleşme sürecinin Bosch üzerinde önemli bir etkisi var. Ortaya çıkan bu sonuca sevindik. Zaten önceden de o üyeler bizimdi. DİSK'in kapatılması ile Türk Metal'e geçmişlerdi. Geri gelmeleri ile güçlendik. İşçiler üzerinde de olumlu bir etki yarattı.

-Son olarak eklemek istediğiniz, işçilere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

DİSK adına mücadeleye devam edeceğiz. Ne gerekiyorsa birlik içinde yapacağız, hazırız. Sonuna kadar elimizden geleni, tüm işçiler adına üstümüze düşeni yapacağız. Bedel verilecekse vereceğiz. Tüm işçileri de bir an önce mücadeleye katılmaya çağırıyorum.

Kızıl Bayrak / Gebze