Genelkurmay'ın Uludere raporu ne anlama geliyor? - Cevdet Aşkın

  • Arşiv
  • |
  • Basın
  • |
  • 06 Nisan 2012
  • 05:00

KUZEY IRAK GÜNCESİ

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?

5 NİSAN 2012 SAAT:19.00

ANKARA

Genelkurmay Başkanlığı, Uludere’de 34 kaçakçının bombalanarak öldürülmesiyle ilgili raporunu dün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na gönderdi.

AA’nın dünkü haberine göre Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, gelen raporun Uludere Alt Komisyonu’nda 1 saat 15 dakika süren değerlendirme toplantısından sonra yaptığı açıklamada 7 sayfalık raporda olayın genel biçimde anlatıldığı, harekâtın sınır dışı kurallara uygun yapıldığının belirtildiği ve harekât emriyle ilgili herhangi bir silsileden söz edilmediğini söyledi. Üstün, soruşturmanın gizliliği gerekçesiyle talep edilen bazı belgelerin kendilerine gönderilmediğini kaydetti. Uludere Alt Komisyon Başkanı İhsan Şener de raporu tatmin edici bulmadığını söyledi. AA’nın dünkü haberine göre Şener, “Kişisel görüşüm Genelkurmay’ın raporu istenilen nitelikte değil, tatmin edici bir yanıt değil” diye konuştu.

ANKA’nın dünkü haberine göre Uludere’deki olayda 11 yakınını kaybeden Veli Encü şunları söyledi: “Olayın üzerinden 100 gün geçmesine rağmen ailelerin acıları ilk günkü kadar taze. Bunun sebebi olayın adalet yönünün eksik kalmasıdır. Bu olayın failleri olur da açıklanmazsa, cezalandırılmazsa, aileler köyü terk edip Kuzey Irak’a göç edecekler.”

Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına önceki gece İdil yakınlarında 3 noktadan sabotaj düzenlendi. Çıkan yangın dün söndürüldü. AFP’nin haberine göre Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, öğlen saatlerinde petrol pompalanmasına eski düzeyde yeniden başlanıldığını söyledi.

PKK

PKK’nın askeri kanadı HPG, boru hattına düzenlenen saldırıyı üstlendi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre açıklamada “Gerçekleştirilen eylem sonucunda boru hattında büyük hasar meydana geldi” denildi.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Uludere’de 28 Aralık 2011 gecesinde 34 kaçakçının hava harekâtıyla vurulmasıyla ilgili Genelkurmay raporundan basına yansıyanlar, TSK’nın olayın ayrıntısına girmeden genel bir savunma yolunu seçtiğini gösteriyor.

Genelkurmay’ın “Sınır dışı kurallara uygun olarak yapıldı” ifadesi, sınıra yaklaşan her kim olursa olsun tehdit olarak değerlendirilir ve imha edilir anlamına geliyor.

Yani Genelkurmay, PKK’lı/kaçakçı ayrımı yapılmasının grubun sınır dışından yaklaşması nedeniyle gerekli olmadığı noktasında duruyor.

Diğer bir ifadeyle Genelkurmay savunma hattını öyle oluşturuyor ki, Heron görüntülerinin öldürülenlerin bariz biçimde kaçakçı olduğuna ya da en azından PKK’lı olmadıkları ihtimaline işaret etmesi önemsizleşiyor.

Olaydan 100 gün sonra gelen rapor, “TSK asli görevini yaptı” demeye getiriyor ve o nedenle gözler kamuoyu vicdanını rahatlatacak karar için yürütülen adli soruşturmaya dönüyor.

Radikal / 06.04.12