Filistinli mahkumların açlık grevi genişliyor

  • Arşiv
  • |
  • Ortadoğu
  • |
  • 27 Nisan 2012
  • 11:21

İnsan hakları grupları, kötü muameleye karşı İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli mahkum sayısının iki bine ulaştığını, sayının artacağını duyurdu

Batı Şeria'da insan hakları gruplarına göre, İsrail hapishanelerinde açlık grevinde olan Filistinli esirlerin sayısı iki bine yükseldi ve gelecek hafta eyleme katılım hazırlığı yapanlarla birlikte bu sayı daha da büyüyecek.

İsrail cezaevi yetkilileri tecrit dahil, açlık grevcilerine karşı cezalandırıcı önlemler alıyor. Kişisel eşyalar, transfer ve aile ziyaretleri engelleniyor.

Yedi mahkumun Perşembe günü 58 günlük açlık grevinin ardından tıp merkezine kaldırıldı. Aralarında 34 yaşındaki Tha'er Halahleh ve 27 yaşındaki Bilal Diab'ın da olduğu Filistinli esirler, idari gözaltı olarak bilinen ve resmi suçlama olmadan hapiste tutulmalarını sağlayan düzenlemeye karşı itirazda bulunmuş, hafta başında bir askeri mahkeme itirazlarını reddetmişti.

Bu mahkumların durumunun hızla kötüye gittiği bildirilirken, açlık grevindekilerin yeterli sağlık hizmeti alamadığını belirten insan hakları grupları bağımsız doktorların onları ziyaretine izin verilmesini talep etti.

İsrail'in Hasharon Hapishanesi'nde bulunan Filistinli kadın mahkumların da açlık grevine başlayacağı bildirildi.

Uluslararası İnsan Hakları Dayanışma Örgütü araştırmacısı Ahmet Beytavi, Filistinli kadın mahkumların haftada 2 gün açlık grevi yapacaklarını, önümüzdeki haftalarda ise bunun genel açlık grevine dönüşeceğini söyledi.

Beytavi ayrıca, 2 gün önce Hasharon Hapishanesi'nde bulunan ve 9 gündür açlık grevinde olan Lina Cerbuni isimli kadın mahkumun, Ramle Hapishanesi'nde tek kişilik bir hücreye nakledildiğini belirtti.

Ahmet Beytavi, El Halil kentinde bulunan Politeknik Üniversitesi'nde, İslami hareket üyesi olmak suçlamasıyla tutuklanan 3 kız öğrenciyle birlikte İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan kadın sayısının 8'e yükseldiğini kaydetti.

Hasharon Hapishanesi'ndeki grevin, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan diğer mahkumlara destek olmak amacıyla yapıldığı belirtiliyor.

Bu arada, Batı Şeria'da Utanç Duvarı'na karşı protesto hareketinin lideri bir yıl sonra bu hafta kefaletle serbest bırakıldı. AB tarafından "insan hakları savunucusu" olarak kabul edilen Bassem Tamimi, "tahrik ve organize yasadışı gösteri planlamakla" suçlanıyordu. Resmen mahkum olmadan önce Tamim idari gözaltı kapsamında üç yıl hapis yattı.

Dünya Bülteni / 27.04.12