ESP 2. Kongresi gerçekleşti

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 01 Ekim 2012
  • 05:17

(01.10.12) - Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) 2. Kongresi 30 Eylül Pazar günü Ankara'da Kocatepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kongre, sabah 10.30’da açılış konuşması ile başladı. Devrimi büyütme çağrısının yapıldığı açılış konuşmasında devrim şehitleri selamlandı. Divanın seçilmesiyle birlikte kongrenin programı aktarıldı. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından ESP’yi tanıtan sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Ardından ilk sözü ESP Genel Başkanı Figen Yükdekdağ aldı. Yüksekdağ, siyasal durum üzerine değerlendirmelerde bulundu. İşçi sınıfı, emekçiler ve ezilenlerin dünkü gibi yaşamak istemediklerini söyleyen Yüksekdağ, güvensizliğe ve umutsuzluğa kapılması gereken kesimin burjuvazi olduğunu söyledi. Coğrafyamızda ve bölgemizde devrim rüzgarları estiğini söyleyen Yüksekdağ, bölge devriminin hayal olmadığını dile getirdi. Ankara’da bugün 2 kongre olduğunu belirten Yükdekdağ, AKP politikalarını teşhir etti. Kürt sorunu, Alevilerin talepleri, gençlik mücadelesi, kadınların mücadelesi, kentsel dönüşüm, HDK, işçi sınıfına dönük saldırılar, doğanın talanına dönük politikalar konusunda ESP’nin yaklaşımlarını özetledi. Bu kapsamda 2. kongrenin önemine değinen Yüksekdağ, ESP’nin “kendi sınırlarını zorlamasına ve devrimci değişimin sıçramaya dönüşmesine” vurgu yaptı. Devrimci değişimin, kitlelerin içinde ilmek ilmek örülmesinin 2. kongrenin çağrısı olduğunu ifade etti.

Ardından konuk konuşmalarına geçildi. Bu bölümde, HDK adına Yavuz Önen, BDP Milletvekili Hasip Kaplan, EMEP genel başkan yardımcısı, Sosyalist Yeniden Kurtuluş temsilcisi, SDP temsilcisi, TKP 1920 yöneticisi, EDP yöneticisi, Haluk Gerger, SGDF başkanı, Türkiye Tiyatrolar Birliği temsilcisi, Avrupa Ezilen Göçmen İşçiler Federasyonu temsilcisi ve ÖDP eş genel başkanı konuşmalar yaptı.

2. bölümde ise faaliyet raporu temel başlıkları ile özetlendi. 1. kongreden bu yana geçen sürecin değerlendirmesi, emek mücadelesi, zam-vergi soygunu ve yoksulluğa karşı mücadele, ittifaklar politikası ve HDK, Kürt sorunu, seçim politikası, anti-emperyalist mücadele, uluslararası alan, Alevi hareketi, adalet mücadelesi, ekoloji ve doğa mücadelesi, tutsaklarla dayanışma ve şehitleri sahiplenme, Kürdistan çalışması başlıkları içinde değerlendirildi. Ayrıca örgütsel durum değerlendirmesi yapıldı.

Ardından Sosyalist Kadın Meclisleri adına konuşma yapıldı. SKM’nin yaklaşımları ve 2 yıllık süreçte yaptıkları özetlendi. Faaliyet raporu üzerine 5 delege söz aldı. Ağırlıklı olarak kendi illerindeki çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundular. Mali rapor ve Kürdistan üzerine sunumlar yapıldı.

Ardından çeşitli başlıklar altında önergeler sunuldu. Bu kapsamda, tezkere ve saldırganlık politikalarına karşı ve aynı zamanda Kürt sorununda müzakerelerin başlatılması talebiyle bir çalışmanın yapılması, 7 Ekim mitingine katılım ve Alevilerin taleplerinin yükseltilmesi, kadınların ev içi emeğinin üretken niteliği konusunda talepler için mücadele edilmesi, kürtaj ve sezaryan yasağına karşı mücadele, aralık ayında gençlik kurultayı gerçekleştirilmesi, zam ve vergilere karşı kampanya önerileri oy birliği ile kabul edildi.

Kongre; tüzük değişikliği önergeleri, PM üyeleri ve denetleme kurulunun seçilmesinin ardından sona erdi.

700 kişinin katıldığı genel kurulda, “Birleşelim, güçlenelim, bu düzeni değiştirelim”, “Tek yol devrim, yaşasın sosyalizm”, “Kadın devrimi ile özgürleşmeye”, “Devrimci değişimin öncüsüyüz”, “Azadi ji bo aşiti wekhevi ji bo birati”, “Katliamlara, tutuklamalara, baskılara son, adalet istiyoruz”, “HDK ile ezilenlerin mücadelesini büyütelim”, “Suriye'ye barış, Ortadoğu’da özgürlük”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm”, “Doğayı ve yaşam alanlarını savunacağız” pankartları asıldı.

Kızıl Bayrak /Ankara