Eğitimde vaatler ve gerçekler

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 25 Mart 2012
  • 08:49

(25.01.12) - Sermaye devletinin şefi Tayyip Erdoğan, Seul'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne giderken Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'da mola verdi. Molada burjuva medyanın yayın yönetmenleriyle görüşen Erdoğan soruları cevaplandırdı.

4+4+4 yasasıyla eğitimin “halkı memnun edeceğini” belirtirken okul boşluğunu özel okullardan “hizmet alarak” karşılayacaklarını söyledi. Daha önce uygulamada yasal prosedürü aşamayan dinci gerici AKP hükümeti şimdi bu noktayı çözmüş görünüyor. Hizmet almak adı altında işçi ve emekçilerden toplanan vergiler patronlara dağıtılacaktır.

4+4+4 projesi için gerçek nedenlerini de sunan Tayyip, açıklamasında “Öncelikle teknik eğitim Avrupa'da yüzde 65-70. Bizde tam tersi. Bunu düzeltmeliyiz. Sonra aileleri endüstri meslek, ticaret, Anadolu veya imam hatip arasında tercih kullanma noktasında serbest bırakıyoruz. Ama 12 yıl zorunlu eğitime de sevk ediyoruz. Özellikle Güneydoğu'da akıl baliğ olan (ergen) kız çocuklarını aileler okula göndermiyor. Açık lise bunun için. Ev okul sisteminin önü açılacak. Bir de organize sanayi bölgelerinin meslek okulları açmasına fırsat sağlıyoruz. Çocuk hem okuyacak hem de staj yapacak. Belki para da kazanacak. Endüstri de çok ihtiyaç duyduğu "ara elemanı" sektörün ihtiyaçlarına göre kendisi yetiştirecek” dedi. Bu da 4+4+4 yasasının tek anlamıyla sermaye için olduğunu özetleyen bir konuşmadır. Kız öğrencilere açık lise yolu gösterilirken, OSB'ler üzerinden çocuklara işçilik sunuluyor. 4+4+4 ile sermaye palazlandırılıyor.

“Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da kaldırıyoruz. Dershaneler ya liseye dönecek ya da kapanacak” diyen Tayyip, bunun üzerinden eğitimi iyileştirdiklerini ifade ediyor.

Çok açık olan bir gerçek var ki sermayeye hizmet eden bir iktidar, dershaneleri ve sınavları kaldırmaz. Bugüne kadar eşitsizliğin sembolü eleme sınavları ne zaman kalkacağı açıklansa eğitimde daha ağır yıkımla sonuçlanmıştır. ÖSS'yi kaldırdıklarında eşit ve adil sınav sistemi denerek YGS sunulduğunu hatırlamakta fayda var.